JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det gjelder oss alle

Terroristen er dessverre ikke alene om sitt hat mot muslimer.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Det var ekkelt, men det var like greit at han fikk fortelle, så fikk vi høre fra ham selv hva han står for og hvem han anser for å være sine venner og helter: Norske og europeiske nynazister.

Terroristen ga inntrykk av at de fleste av oss ikke forstår at det egentlig er Anders Behring Breivik og hans meningsfeller som er ofrene. Ikke de 77 menneskene han tok livet av, dem han skadet og dem han førte ut i det som må være bunnløs sorg. Det er, ifølge Breivik, de «europeiske urfolk» som lever i en «ulevelig urettferdighet».

I går fikk vi møte den overbeviste rasisten Breivik og hans nyeste klipp og lim-manus. Han leste seg varm og etter hvert med riktig innlevelse. Han snakket på vegne av «svært mange nordmenn og skandinaver», fikk vi vite fra Breivik, som nøkternt redegjorde for motivene for sine terrorhandlinger.

Han hevdet overfor retten at Europa er i en krigslignende tilstand, og utsatt for en islamsk demografisk eksplosjon. Han påsto at etniske nordmenn vil ende opp som minoritet i eget land, hvis ikke noe drastisk blir gjort, av «helter» som ham selv.

Han er tydeligvis fryktelig redd og fylt av forakt for muslimene, som han mener vil ødelegge det «norske». Han frykter at «kulturen skal dø». Kulturer har en tendens til å endre seg, overalt, kulturer blir påvirket av andre kulturer. I følge Breivik er det en enorm trussel. Muslimene er den største trusselen mot «det norske».

Breivik er ikke alene med sin ekstreme frykt for og sitt hat mot muslimer. Ta en titt på Facebook-siden til Stopp islamiseringen av Norge, som har 10.000 medlemmer. Et av dem, Svenn Børre Steinsland, deler der sine syn: «Sitter og ser Breivik forklarer seg (tekstet på nrk). Er jo absolutt langt på vei enig i (med, anm.journ.) han. Er argumentsterk og det slår meg at ingen har fanget opp dette politiske talentet før han ble massemorder...»

Det er mange muslimer som er redd dem som hater. En muslimsk kvinne jeg kjenner levde flere år i borgerkrig og flyktet som ung jente. Hun fant trygghet i Norge. I lang tid etter terrorangrepene i fjor torde hun knapt gå ut. Hun fryktet at det var flere som Breivik. Vel vitende om at det er mange som slutter opp om terroristens tanker om muslimer, var det ikke helt lett å overbevise henne om at det var trygt å gå ut. Hun er mest opptatt av familien sin her, og slektningene som ennå lever i det krigsherjede landet hennes, ikke av å ødelegge den norske kulturen.

Det er henne terroristen snakker om. Og de andre muslimene, de aller fleste selvfølgelig helt alminnelige mennesker som ønsker å leve helt vanlige liv, noen religiøse, andre ikke. Terroristen snakker om mannen som jeg deler livet mitt med. Han er troende muslim.

Terroristen snakker om deg og meg og vårt menneskeverd. Det er oss han spytter hatet sitt på, oss alle sammen.

Annonse
Annonse