JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En uholdbar dom

Et avisbud i Trondheim får ikke betalt for den tida hun bruker til å levere avisene. Flertallet i Sør-Trøndelag tingrett støtter Adressa Distribusjon i dette. Avisbudet vil ikke jobbe gratis.

vegard.holm@lomedia.no

Bedriften har satt tida Torbjørg Ness bruker på å levere avisene til 3,4 timer, og betaler lønn kun for denne tida. Bedriften og fagforeningen har sammen målt den faktiske tida avisbudet bruker på budruta til 4,44 timer. Ruteoppmålingen ble gjort i desember 2009, noe som betyr at hun har jobbet mer enn en time gratis hver eneste dag siden den gang.

Nå har Sør-Trøndelag tingrett avsagt en dom som gir Adressa Distribusjon rett til å gjøre dette på tross av en utvetydig og enstemmig dom i Arbeidsretten. Der ble det slått fast at tidsbruken på budrutene skal fastsettes i fellesskap mellom arbeidsgiver og avisbud/tillitsvalgt.

Les artikkel: Vil ikke jobbe gratis

Dommen i tingretten ble avgjort med to mot én. At flertallet valgte å se bort fra den dommen i Arbeidsretten, der NHO faktisk har to representanter i dommerpanelet på sju, er det all grunn til å sette spørsmålstegn ved.

Men det viktigste i denne saken er hvordan en arbeidsgiver behandler en ansatt som har vært i bedriften i mer enn 15 år. Det er i høyeste grad kritikkverdig! Og det er svært sjelden å høre om slik behandling.

Det er godt for Norsk Transportarbeiderforbund at det finnes slike flotte og kjempende medlemmer som avisbud Torbjørg Ness i Trondheim. Forbundet aksepterer ikke dommen og vil anke den. Det er bra.

At en slik sak som dette kanskje tar tre år eller mer før den er endelig avgjort - det holder ikke mål. Arbeidsgiverne trenerer, og tjener på det. Det kan ikke godtas at noen blir trukket i lønn over så lang tid. Det kan ikke karakteriseres som annet enn trakassering.

Fagbevegelsen må få på plass virkemidler som kan få saker som dette ut av verden i løpet av maksimum et halvt år. Å stille mennesker på slike prøver som i dette tilfelle kan ikke aksepteres.

Annonse
Annonse