JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farvel Europa?

Kampen mot EUs 3. Postdirektiv og Vikarbyrådirektivet har ført til ny glød i EU-kampen. Oppslutningen om EU er rekordlav. Nå vil krefter i fagbevegelsen ha omkamp om EØS.

kristian.brustad@lomedia.no

LO-kongressen 3. til 7. mai neste år kan bli en arena hvor LO blir nødt til å ta standpunkt for eller mot EØS. LO jobber for å trygge arbeidsplasser, hindre sosial dumping og styrke arbeidstagernes rettigheter i Norge, Europa og resten av verden. LO har en betydelig gjennomslagskraft, og blir tatt på alvor. Den kraften kan forvitre ved en tøff EØS-debatt. Et nei til EØS er dessuten et vedtak det ikke er mulig å få gjennomslag for i Stortinget.

Et av argumentene som brukes i kampen mot EØS, er at avtalen er blitt mer omfattende enn i starten. Det argumentet faller på sin egen urimelighet. Hadde ikke avtalen blitt utviklet i takt med samfunnsutviklingen ellers i Europa, ville det vært på sin plass å gå ut av EØS-avtalen. Tillitsvalgte som bruker denne argumentasjonen ville neppe vært tilfreds med at landets første tariffavtale fortsatt var gjeldende. Hele poenget med avtaler av denne typen er at de må utvikles, videreforedles og tilpasses det samfunnet man lever i. Det være seg tariffavtale eller EØS-avtale.

Norge klarer seg ikke uten stabile internasjonale avtaler. Norge klarer seg ikke alene. Norge er avhengig av å få solgt varene vi produserer. Det gode liv i framtiden kan ikke komme av oljen alene. Det kommer av at samfunnet klarer å omstille seg. Tenke nytt. Ta vanskelige valg. Og å utvide samarbeidet med Europa og resten av verden.

Man kan gjerne være uenig i mye av arbeidsmarkedspolitikken i EU. Men den blir ikke bedre av å «melde» seg ut. Betydningen av signaleffekten skal man heller ikke undervurdere. En EØS-debatt er viktig og riktig. Men heller enn å se seg over 20 år tilbake og tenke alt var bedre før, bør man se 20 år framover å tenke: Hva må til for å sikre økonomiske vekst og et anstendig arbeidsliv med EØS?

Flere av forbundslederne er vage når de får spørsmål om EØS. Det bør de ikke være. Tillitsvalgte på alle plan må våge å ta debatten nå. Å vente til LO-kongressen kan gjøre et av samfunnets viktigste politiske møter til en kamparena for eller mot EØS. Og det vil ta fokuset bort fra det virkelig store slaget neste år. Stortingsvalget.

Annonse

Flere saker

Annonse