JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starten på slutten for Verdal?

Aker Verdal vil kvitte seg med 155 stillinger innen årsskiftet. – Vi frykter at dette vedtaket er starten på avviklingen av Aker Verdal, sier Stein Aamdal, leder av verkstedklubben.

Etter Aker Verdals styremøte mandag kveld ble det kjent at offshoreverftet skal redusere antall faste stillinger kraftig. Nedbemanningen skal etter planene være sluttført innen årsskiftet.

De tillitsvalgte prøver å redde stumpene og jobber hardt for å holde antall oppsigelser lavest mulig, forteller Stein Aamdal til magasinett.org. Hvor mange av de ansatte som blir sagt opp, blir ikke klart før rundt 1. september. De 97 ansatte som er over 58 år er vernet for oppsigelse.

Uenige om strategiske valg

Samtlige tillitsvalgte, både i Fellesforbundet og ingeniørorganisasjonen NITO, er dypt uenige med Aker-ledelsen i valg av strategi. Mens ledelsen vil bygge ned arbeidsstokken og dekke behovet med økt innleie av operatører, er klubbene overbevist om at de ikke har arbeidsfolk å miste. De mener at Aker Verdal burde brukt permitteringer i en nedgangsperiode for å beholde verdifull kompetanse.

– Hovedproblemet er ikke at vi står overfor omfattende permitteringer, men en permanent nedbygging av Aker Verdal. Vi frykter at dette er starten på avviklingen av offshoreverftet, sier en bekymret Aamdal.

Hvordan møte markedsutsiktene?

Uenigheten skyldes ikke først og fremst ulik vurdering av markedsutsiktene, men hvordan de skal møtes, sier klubblederen. Det er i dag 610 ansatte i bedriften. Neste år vil det være 455 igjen. Ifølge Aamdal regner Aker Verdal ha en fallende egenkapasitet i perioden 2010 til 2013 fra 478 til 417 ansatte.

Markedsbildet tilsier at offshoreverkstedet i Nord-Trøndelag vil ha et kapasitetsbehov på 446 til 730 årsverk i perioden 2010 til 2012, inkludert nysatsingen produksjon til vindkraft offshore.

Dramatisk økning i innleie?

– Administrasjonen foreslår en permanent nedbygging av Aker Verdal til 305 egne disponible årsverk, uavhengig av markedsutsiktene. Behovet for permanent innleie og bortsetting av arbeid vil dermed øke dramatisk fra i underkant av 40 årsverk i 2010 - til opp mot 320 årsverk i 2012, mener Stein Aamdal.

– Loven er forholdsvis klar på hva som er tillatt av innleie mellom to produksjonsbedrifter..? – Ja, innleie utover ti prosent av den faste bemanningen kommer de tillitsvalgte ikke til å godta. Da vil vi kreve fast ansettelse, svarer Aamdal.

Langt mer alvorlig

– Hvis dette bare hadde vært en krangel om innleie, så, men dette er langt mer alvorlig, understreker klubblederen.

– Skal vi fortsette med den forventede produksjonsveksten som også er lagt til grunn i anbudene, så trenger vi fastansatte og økt kompetanse. Å få til dette med innleid arbeidskraft er ikke mer enn et fromt ønske, poengterer Stein Aamdal og legger til:

– Det er ikke penger å tjene på innleie. Et innleid årsverk, og det er også ledelsen enig i, koster mellom 250 og 300.000 kroner mer i året enn en fast ansatt og spør:

– Hvorfor hører ikke Aker på prosjektlederne som kan alt om understellproduksjon til offshoremarkedet? De sier det samme som oss.

Gir kompetanse på båten?

De tillitsvalgte mener at dagens regelverk for permitteringer, med rett til dagpenger i 52 uker, gir mulighet til å beholde viktig kompetanse, samtidig som de ansatte kan utvikle sine kunnskaper gjennom kompetansetiltak og flerfaglighet.

– Vi kan bygge bro gjennom Stoltenberg-regjeringens tilskudd til omstilling og kompetanseheving til høsten 2010, er Aamdal overbevist om. Men Aker-ledelsen vil ikke høre, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse