JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre arbeidsinnvandrere

Arbeidsinnvandringen går ned, men fortsatt ønsker mange av dem som allerede er kommet til Norge å bli i landet.

linesch@lo-media.no

Det viser halvårstallene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som ble presentert i dag.

I løpet av første halvår i år er det gitt 15.100 nye arbeidstillatelser. Det er en nedgang på 43 prosent i forhold til samme tidsperiode i fjor. Da var det gitt 26.600 tillatelser.

Utviklingen har snudd

– Etter en jevn økning i flere år, ser vi at utviklingen har snudd og at det nå kommer færre nye arbeidsinnvandrere av dem som trenger tillatelse. Det er først i vår at dette virkelig ble merkbart i våre statistikker, uttaler UDI-direktør Ida Børresen i en pressemelding.

Fortsatt flest fra Polen

Fortsatt kommer det flest fra Polen, men det er også i denne gruppen der nedgangen er størst. Etter Polen kommer Litauen, Romania, Tyskland og Storbritannia.

Samtidig har antallet som fornyer arbeidstillatelsene stabilisert seg, selv om det er en liten nedgang første halvår i år i forhold til i fjor. Tallet på gyldige arbeidstillatelser var 1. juli i fjor 103.600 og nå er det 100.500.

Fortsatt er det flest polakker som har gyldige arbeidstillatelser, og de fleste jobber innenfor bygg og anlegg. Pr i dag er det 41.464 polakker med gyldig arbeidstillatelse i Norge, fulgt av tyskere, litauere, briter og rumenere, ifølge UDIs statistikk.

Lang varighet

Siden 1. mai i år er det bare arbeidstakere fra Romania og Bulgaria som omfattes av overgangsreglene. Søkere fra de andre "nye EU-landene” kan få førstegangstillatelse som varer opp til fem år. Det vil trolig få betydning for UDIs statistikk framover.

– Vi regner med at flere får tillatelse med lang varighet, og at tallet på godkjente tillatelser med kort varighet vil gå noe ned, sier Børresen.

Annonse
Annonse