JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

200.000 dårlige betalere

Fem prosent av alle voksne i Norge har nå betalingsanmerkninger, viser tall fra analyse- og kredittopplysningsbyrået Experian.

På bare et halvt år har 12.500 flere nordmenn fått betalingsproblemer. Ved inngangen til juli hadde 196.230 personer betalingsanmerkning. Til sammen skylder de 22,1 milliarder kroner, melder det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Flere - og større beløp

– Dette er ´rekord`. Ikke bare har stadig flere slike anmerkninger, men beløpene blir også stadig større. I fjor på denne tiden var gjelden på 18,1 milliarder, sier direktør Gabor Molnar i Experian ifølge Newswire.

Antall nordmenn med betalingsanmerkninger har gått markant opp, og har gjort det i flere år nå. Ved årsskiftet var tallet 183.000, året før 159.000.

Lav rente hjelper

Experian gjør imidlertid oppmerksom på at ikke alt er like svart når man ser nærmere på tallene.

– Den rekordlave renten ser ut til å virke. Det er en markant nedgang i antall nye anmerkninger de siste månedene, sier Molnar.

Og det er mange som kommer seg over på riktig side.

– Så mange som 20.000 av dem som var dårlige betalere i fjor, er i dag friskmeldt og har ingen betalingsanmerkninger. Men dessverre er det flere som har tatt andre veien. 30.000 har gått fra gode til dårlige betalere, påpeker direktøren.

Best i vest

De mest pliktoppfyllende betalerne finnes vest i landet. Den laveste andelen dårlige betalere har Sogn og Fjordane, med 2,9 prosent av befolkningen. Nest best er Rogaland (3,9 prosent), og deretter kommer Møre og Romsdal (4,2 prosent).

I andre enden av skalaen, den dårlige, ligger Finnmark. Der har hele 7,4 prosent av innbyggerne betalingsanmerkning. Østfold kommer på andreplass, mens Troms og Nordland deler tredjeplassen.

1970-årgang verst

Menn utgjør nærmere to tredjedeler av de dårlige betalerne og står for 80 prosent av de 22,1 milliardene.

Og 1970-årgangen er verst, uavhengig av kjønn. Av dem som fyller 39 år i år, har hver 13. person én eller flere betalingsanmerkninger, melder Experian.

Annonse

Flere saker

Annonse