JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det nye arbeidspartiet?

Arbeidspartiet Høyre er en like stor bløff som da Frp forsøkte seg som «Det nye arbeiderpartiet».

jo.hestnes@lomedia.no

Høyre har nettopp avsluttet sitt landsmøte. Den saken som ble heftigst debattert var om tigging skal forbys. Flertallet gikk inn for forbud. Det sier sitt om et politisk verksted som har som oppgave å meisle ut framtidas politikk. Det er virkelig visjonær politikk av det største partiet på borgerlig side som tar mål av seg til å utfordre den rødgrønne regjeringa i stortingsvalget til neste år.

Noe forundret kunne vi like før landsmøtet lese stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksens (Høyre)blogg at han skammet seg over å ha deltatt i aksjoner mot 1. mai-toget i Porsgrunn. «De (altså Porsgrunns arbeiderforeninger) fortjente — og fortjener — bedre enn at historieløse ungdommer skal ødelegge dagen deres med provokasjoner som ikke har noen hensikt.»

Noen dager senere fulgte partileder Erna Solberg opp i sin landsmøtetale. Hun beklaget ingenting, men mente at partiet tidligere hadde gått for langt i oppmyking av arbeidsmiljølovens bestemmelser i sin iver etter «fleksibilitet». «Det nye høyre» er riktignok fortsatt for fleksibilitet, men altså i mye mindre grad enn før. Dette har tidligere høyrestatsråd Kristin Clemet til å se rødt. Clemet, som også har en fortid i NHO, kjenner knapt nok igjen sitt gamle parti. Hun vil tvert imot ha enda mer fleksibilitet, som jo har vært høyresidens mantra i mange år.

Vi skal ikke la oss lure så lett. Et mer fleksibelt arbeidsliv vil bety at enda flere unge ikke kommer i fast arbeid, at løsarbeidersamfunnet rykker enda noen skritt nærmere. Om Høyre skulle vinne valget til neste år og velger å regjere sammen med Fremskrittspartiet, vil det bli fleksibilitet for alle penga. Da vil nok alle de fagre løftene fra landsmøtet være glemt, og arbeidsfolk vil få en hverdag de knapt kan forestille seg.

Det er ingen tvil om at Høyre nå vil tekkes velgere i LO. Høyre, som alltid har vært bedriftseiernes, grosserernes og skipsredernes parti, har plutselig begynt å kalle seg arbeidspartiet. Frp forsøkte for noen år siden å kalle seg «Det nye arbeiderpartiet» og Carl I. Hagen så seg selv i rollen som arvtakeren etter Einar Gerhardsen.

Dette var en bløff i likhet med Høyres forsøk. Vi er sikre på at LOs medlemmer vil avsløre dette. Uansett hva man mener om Frp og Høyre, er ingen av dem «arbeiderpartier». Den bløffen skal vi være med å avsløre fram mot valget i 2013.

Annonse

Flere saker

Annonse