JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gamle helter ruster

Sangteksten «Vi fra andre» gjør meg opprørt og sint. Nå synger jeg ikke lenger Vømmøl.

nina.hanssen@lomedia.no

Da jeg vokste opp i Trøndelag, hadde vi radikale barn og unge noen barndomshelter. Størst av dem alle var raddissen Hans Rotmo og resten av gutta i Vømmøl Spellmannslag.

Mannen som skrev den legendarisk «De e itj no som kjæm tå sæ sjøl», «Høvlerivisa», «Vårres jul» og andre radikale låter har tydelig skiftet spor og gjort et politisk kvantesprang.

Samtidig som folk i disse dager hører om massakren på uskyldige, unge i rettssal 250 i Oslo Tinghus, synger Hans Rotmo grums og nører opp under rasisme. Snakk om umusikalsk musiker!

For hvordan skal vi ellers tolke teksten på «Vi fra andre» som er første singel fra plata «Norge – sixpack vol. 1» som Rotmo gir ut under navnet Trossetrua band. Sangen er en pastisj over Henrik Wergelands «Vi ere en Nation vi med» fra 1841, men det er skremmende å lytte til. Og en fornærmelse også mot en av norsk litteraturs største og mest humane poeter. Var det noe Wergeland hadde respekt for, så var det nettopp mennesker fra ulike folkeslag.

Det er langt verre enn den mye omtalte forsnakkelsen om Mokkamenn. Hans Rotmo har bevisst skrevet en tekst som nører opp under fremmedfrykt og som kan føre til enda mer hverdagsrasisme. Det trenger vi ikke i dagens flerkulturelle Norge.

Hør bare på utdrag av sangen her: «Vi er fra fjerne himmelstrøk /men vi er ikke på besøk selv om vi lukter hasj og løk /og prater rart når vi prater». I versene som kommer etterpå synger han om Nav-misbruk, kjønnslemlestelse og en truende islamsk revolusjon.

Hva slags holdninger er det Rotmo har til folk som har kommet hit? Hvis dette er ironi eller ment som en spøk, så er den jævlig dårlig.

I min familie har vi i alle år sunget Vømmøls tekster for full hals og vært stolte av å tilhøre arbeiderklassen. Også på arrangement i fagbevegelsen er Vømmølsangene populære. Men nå er det mange av oss som gremmes.

Ord har som Rotmo vet, mye makt. Som forbilde for mange, burde den gamle sanghelten fra Verdal tenkt seg om før han bad oss om å laste ned disse låtene.

For hva tror du barn og ungdom tenker som hører teksten på din nye låt, Hans Rotmo?

Ingen tvil om at teksten bygger på fordommer mot innvandrere og muslimer i Norge. Hva har skjedd med deg Rotmo? Har du ikke forstått at Norge er et flerkulturelt land?

I min kommune, Lørenskog, bor det mennesker med bakgrunn fra 100 ulike nasjoner, men her snakker vi aldri om «de andre» og oss». Her snakker vi om det store VI.

Hva har skjedd med deg Hans Rotmo? Har du glemt hvor du kommer fra eller er dette bare et PR-triks for å selge musikk?

Jeg blir ikke mindre sint når jeg hører at Rotmo ikke ber om unnskyldning i intervjuer han har gjort i media etter at sangen ble sluppet.

I stedet gjentar Rotmo at noen innvandrere lukter hasj og noen lukter løk, og noen lukter ikke i det hele tatt, akkurat som andre folk.

Jeg vurderer å sette et stort rødt kryss på de gamle Vømmøl-kasettene og platene jeg har.

Før du trekker den nye låten din tilbake og kommer med en bedre forklaring på denne sangteksten, blir det ikke noen Vømmøl i huset vårt mer. Rotmo er ikke lenger min helt.

Nå høres Hans Rotmo mer ut som en megafon for de høyreekstreme!

Annonse
Annonse