JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av Norges beste sjåfører

Jeg må nok i all beskjedenhet innrømme at jeg tilhører det øverste sjiktet av landets bilførere. Jeg har kjørt bil i snart 40 år uten alvorlige skader. En og annen ripe i lakken har det nok blitt, det skulle bare mangle.

Men det er ikke mange og dessuten er jeg villig til å lære av mine feil. For eksempel behersker jeg bruk av blinklys i rundkjøringer perfekt. Når jeg kommer til en rundkjøring, passer jeg på å slå på blinklyset i nøyaktig riktig sekund slik at mine medtrafikanter aldri er i tvil om hvor jeg skal. Jeg har også øvd inn en svært behagelig giring og kjører alltid den raskeste veien mellom to mål med mindre det er en grunn til å ta en omvei.

Selv blant mine venner og familie er det få som sier meg i mot når jeg sier at jeg hører med blant landets dyktigste sjåfører, og da snakker vi ikke bare om den beste tidelen. Jeg tror faktisk at jeg tilhører den beste prosenten. Ingen har motsagt meg på det.

Et problem med å være en så god sjåfør er at alle andre sjåfører er dårligere, til dels mye dårligere enn det jeg er, i trafikken. Jeg hoverer ikke over det. Det er gjennom feil en lærer. Men mange lærer ikke av sine feil. De er kanskje ikke klar over at de gjør gale ting. Da jeg ble klar over dette klekket jeg ut min plan.

Jeg som tilhører det aller øverste sjiktet av bilførere, har masse kunnskap jeg er villig til å øse utover andre. Problemet var, hvordan? Den saken løste jeg ved å plassere en høyttaler på taket av bilen. Høyttaleren er koblet til «handsfreen» på mobilen. Så når noen gjør feil, kan jeg gi dem konkret veiledning på stedet. Spesielt i rundkjøringer har jeg mye å lære bort. «Vi bruker vel blinklys både inn og ut ved venstresving i rundkjøringen». «Pass på vikeplikten». Men også på motorveier hjelper konkrete råd: «Nå ligger du vel nært. Husk 1001-1002-1003» eller «Vi kjører vel ikke forbi på høyreside». Noen oppfatter ikke med en gang hvor lyden kommer fra.

Andre avviser rådene ved å vise meg fingern eller tute. Men da har jeg svaret klart: «Unødig eller hensynsløs bruk av lyd- eller lyssignal er forbudt. Jfr. trafikkreglene §14-1». Da slutter de å tute.

Min nye tilværelse gir bilkjøringen en ny dimensjon, og det er godt å kjenne at en er til nytte.

Thås,-

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 9/2012)

Annonse
Annonse