JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvungen lønnsnemnd

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm varslet fredag kveld at vekterstreiken blir stoppet med tvungen lønnsnemnd. Forbundsleder Erna Hagensen er skuffet over at regjeringen griper til tvungen lønnsnemnd.

Under et kort møte med partene i konflkten litt før kl 19 fredag kveld måtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm konstatere at det ikke var noe grunnlag for å få partene til finne en frivillig løsning på streiken. Dermed varslet hun at regjeringen vil fremme forslag om tvungen lønnsnemnd. Det vil si at streiken må avsluttes og at det blir Rikslønnsnemnda som fastsetter lønnsopgjøret for vekterne i år.

Ifølge statsråden reagerte partene med å forsikre om at arbeidet nå vil bli gjenopptatt så raskt som mulig.

Skuffet forbundsleder

Forbundsleder Erna Hagensen sier i en kommentar at hun er skuffet over at regjeringen griper til tvungen lønnsnemnd overfor de streikende vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Vi har hele tiden hensyntatt liv og helse gjennom dispensasjoner og vi har blitt meddelt at fare for liv og helse ikke var grunnlaget for regjeringens beslutning, konstanterer Hagensen.

Regjeringen sier i en pressemelding at stengning av flyplassene Værnes og Flesland var utslagsgivene for beslutningen.

- Jeg vil i den sammenheng understreke at forbundet aldri fikk oversendt søknadene om dipensasjon fra streiken på disse flyplassene fra NHO-service, sier Hagensen.

- Det er beklaglig at våre lavtlønnede vektere som nå har stått på å gjort en flott innsats i kampen for en lønn å leve av blir hindret i dette av tvungen lønnsnemd. Nå får vi avvente videre behandlingen av dette oppgjøret i Rikslønnsnemda, sier Hagensen til slutt.

LO beklager

LO-leder Roar Flåthen sier han beklager at regjeringen tok i bruk tvungen lønnsnemnd for å stoppe streiken og gir anerkjennelse til vekternes innsats for å bedre sine lønnsvilkår.

- Jeg vil gi forbundet og vekterne anerkjennelse og takk for at de har tatt fighten for en lavlønnsgruppe som vil ut av lavlønnsfella, og for å heve statusen til en viktig og sterkt voksende yrkesgruppe. Det har de gjort på vegne av alle vekterne, til tross for at Parat, som representerer en liten andel av yrkesgruppen, har bidratt til å svekke deres sak, sier Roar Flåthen.

Forgjeves forsøk

Tidligere på dagen fredag gjorde partene i konflikten, sammen med LO og NHO, nok et forsøk på å finne en frivillig løsning. Arbeidsmandsforbundet ba også sitt tariffråd komme til Oslo for å være i beredskap i tilfelle man fant grunnlag for å gjenoppta meklingen. Utpå ettermiddagen meldte imidlertid forbundets nettsted at samtalene var avsluttet uten resutat.

Kort etter ble problemene for publikum forverret da Avinor varslet at sikkerhetskontrollene på Flesland og Værnes ville bli stengt fra lørdag fordi det var så få vektere på jobb at man fant det uforsvarlig å forsøke å holde driften i gang.

Klokka 18 fredag kveld meldte NTB at partene var innkalt til arbeidsministeren, og etter et knapt kvarter langt møte var konklusjonen klar: Konflikten stoppes med tvungen lønnsnemnd.

Annonse
Annonse