JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk LO inn på universitetet

Den tyske landsorganisasjonen DGB starter til høsten en forelesningsrekke i samarbeid med Teknisk Universitet i Berlin.

Initiativet kom direkte fra toppledelsen i den tyske landsorganisasjonen. I et brev til ledelsen for det kjente og meget velrenommerte Technische Universität i Berlin (ca. 30.000 studenter) foreslo LO-leder Michael Sommer et samarbeid om en forelesningsrekke rundt temaene økonomisk vekst, klimaendringer og levekår. 1. november går startskuddet. Det blir høytidelig åpning med TU-rektor og LO-sjef, og forelesning om hva som kjennetegner bærekraftig produksjon ved lederen og innehaveren av bakeriet Märkisches Landbrot i Berlin. Deretter er det planlagt 12 forelesninger fram til februar neste år.

–Vi har hatt samarbeid mellom fagbevegelsen og universiteter på delstatsnivå i blant annet Frankfurt og Kassel, for eksempel på områder som energi og vannforsyning, men aldri før i dette omfanget og over så lang tid, sier dr. Kai Lindemann, sjefredaktør for fagbevegelsens avis Gegenblende. Sammen med dr. Jürgen Rubelt fra TU har de utarbeidet programmet for forelesningsrekken.

Utnytte fagkunnskap

Lindemann forteller at ideen til prosjektet kom opp under forberedelsene av den store transformasjonskongressen som tysk LO gjennomførte i Berlin i helgen i samarbeid med den evangeliske kirken og naturvernforbundet. Her ble det understreket behovet for å arbeide tett sammen med akademiske miljøer og utnytte den fagkunnskap og viten som finnes.

–Det er viktig at vi har en god balanse mellom teori og praksis. Derfor er det ikke bare professorer og universitetsfolk som skal forelese, men også personer fra fagbevegelsen og samfunnet generelt. Vi vil ha det så konkret som mulig, sier Jürgen Rubelt.

Blant temaene som skal tas opp utover vinteren er konsum og bærekraftig utvikling, situasjonen etter vekstsamfunnet, målestokker for virkelig velferd, bærekraftig produksjon og global verdiskapning, demografi som utfordring for vårt sosiale system, bærekraftig energipolitikk, økonomisk demokrati, moralsk økonomi, etikk og naturvern.

Sponser 37 professorer

Forelesningene inngår ikke som del av noe studium og gir heller ikke kompetanse, men både Lindemann og Rubelt håper det vil komme både studenter og andre. Om dette samarbeidet kan utvikle seg videre, er det for tidlig å si noe om. Tysk LO har heller ingen planer om å sponse for eksempel et professorat på universitetet i Berlin.

–Et DGB-sponset professorat ville vi selvsagt gjerne hatt. Næringslivet sponser i dag 37 professorater ved TU, så vi skulle gjerne også hatt med fagbevegelsen, sier dr. Jürgen Rubelt.

Annonse

Flere saker

Annonse