JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uverdig gambling

Best mulig garanti for egen sikkerhet uavhengig av yrke, gjelder dessverre ikke for alle. Noen blåser i hvordan det går med deg.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Det er for lettvint å si at ingen hadde ansvaret da en 53 år gammel litauer falt ni meter ned fra et stillas og brakk ryggen. At «ingen husker» hvem som hadde leid inn hvem til å utføre takarbeidet på Nordstrand i Oslo, er vås. Selvfølgelig er noen klar over hvem som sto bak oppdraget. At litaueren nå sitter blakk og hardt kvestet i hjemlandet med en mulig ufør-status for resten av livet, forteller at det innenfor enkeltgrupper i yrkeslivet tas for store sjanser på bekostning av sikre og trygge arbeidsforhold.

Det er bare en snau uke siden Stortinget vedtok en ny tiltakspakke som vil gi vikarbyråansatte bedre arbeidsvilkår og sikre en mer seriøs bemanningsbransje. I utgangspunktet er det gjennomført handlingsplaner mot sosial dumping som har vist gode effekter, men det er likevel fortsatt et stykke fram i enkelte bransjer. Det viser seg eksempelvis å være ekstra utbredt i byggebransjen – med høy andel arbeidsinnvandring, lavt lønnsnivå og lav organisasjonsgrad.

Regjeringens tiltakspakke er nødvendig, fordi den tar sikte på å sikre skikkelig lønns- og arbeidsvilkår for vikarer og innleid arbeidskraft. Dette skal i sin tur forhåpentligvis hindre useriøse arbeidsgivere i å konkurrere med sosial dumping som virkemiddel.

Hvor utrygt vår litauiske venn og andre i hans situasjon havner, forteller det faktum at saken først ble henlagt, så påklaget til riksadvokaten som gjenopptok saken, for deretter å henlegges på nytt. Det vurderes å ta ut stevning gjennom Yrkesskadeforsikringen, men alt omkring denne saken er usikkert og havner mellom alle de stoler det er mulig å havne. Mange ønsker å hjelpe litaueren, men om det er mulig å få det til, gjenstår å se.

Enhver arbeidstaker har et selvstendig ansvar for å sikre seg selv, uavhengig av risikonivå. Samtidig har oppdragsgiver – om det er et vikarbyrå eller annen næringsvirksomhet, en selvfølgelig plikt til å ivareta sikkerheten til ethvert menneske de måtte ha i sin tjeneste. Ingen er tjent med at deler av arbeidslivet skal få påberope seg en unntakstilstand utenfor alle generelle sikkerhetstiltak.

I den 53-årige litauerens tilfelle kan det tragisk nok allerede være for sent å bøte på skadene. Stortingets tiltakspakke skal forhåpentligvis gjøre det vanskeligere for de useriøse vikartilbyderne å operere i markedet. Men om det er nok, gjenstår å se. Det er uansett uverdig at det skal finnes virksomheter som til de grader utsetter medmennesker for fare ved å blåse i all sikkerhet og pulverisere ansvaret mest mulig når ulykken er ute.

Annonse
Annonse