JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ESA truer krav om tarifflønn

I februar i fjor bestemte regjeringen at de som leverer tjenester eller gjør byggearbeid for det offentlige må garantere tarifflønn for de som utfører oppgavene. Nå trues dette av ESA.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Ifølge Klassekampen har ESA startet en såkalt "traktatsbruddsprosedyre " mot den norske regjeringen på grunn av forskriften som de mener er i strid med EØS-reglene. Regjeringen har tre måneder på seg til å svare på brevet, som tar utgangspunkt i Rüffert-dommen , som falt i april i fjor, slik også NHO stilt krav om.

Ifølge ESA kan man bare stille krav om et visst lønnsnivå dersom man lovfester en minstelønn, eller gjennom allmenngjøring av tariffavtaler i en bransje. Dessuten må en slik forskrift også gjelde privat sektor, ikke bare offentlig, slik den norske forskriften gjør.

Forankret i Soria Moria

- Denne forskriften følger ikke dirketivets oppskrift for hvordan man kan stille krav til lønnsnivå, sier fungerende direktør i ESAs juridiske avdeling, Bjørnar Alterskjær, til Klassekampen.

Men regjeringen forsvarer forskriften og fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet sies det at de vil bruke god på svaret. Til Klassekampen sier statssekretær Wenche Lyngholm (SV) at de vil gjøre det de kan for å overbevise ESA.

- Det offentlige kan ikke kjøpe tjenester av folk som driver sosial dumping. Det er forankret i Soria Moria, og det er en svært viktig sak for oss, sier hun.

Dersom det ikke blir enighet mellom den norske regjeringen og ESA, kan saken ende i Efta-domstolen.

Ikke rett til kontroll?

ESA starter også undersøkelser om hvorvidt forskriften om informasjons- og påseplikt, og innsynsrett, er i samsvar med EUs regelverk. Det vil si om disse bestemmelsene påfører unødige restriksjoner og hindringer for virksomheten til utenlandske foretak i Norge.

Begge disse beslutningene er omtalt i vedtaket der ESA samtidig avviser NHOs klage over den norske allmenngjøringen av tariffavtaler.

Annonse
Annonse