JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tap for USAs fagbevegelse

I USA led kampen for å forenkle fagorganisering et nederlag i juli. Da stanset moderate demokratiske senatorer det såkalte Card Check, et viktig element i forslaget som president Obama støtter.

Forslaget i sin helhet heter Employees Free Act Choice, og har støtte av president Obama. Det tar sikte på å fjerne arbeidsgivernes muligheter for omfattende påvirknings- og truselkampanjer i forkant av en lovfesta, hemmelig avstemning der de ansatte skal stemme ja eller nei til fagforening. Selv ved et ja-flertall har ikke arbeidsgiverne vært bundet til å underskive en tariffavtale.

Fjerner Card Check

Den omstridte delen av forslaget var det såkalte Card Check-punktet. Det sier at dersom et tilstrekkelig antall av ansatte skriver under på et ID-kort at de vil organisere seg, ville fagforening kunne opprettes uten avstemning.

Nå har seks moderate demokratiske senatorer sørget for at dette punktet blir fjernet fra forslaget. Bare da vil de stemme for og sikre flertallet på 60 prosent som må til for å unngå en langdryg utsettelse, den såkalte filibuster-taktikken.

Enorm kampanje

– Dette er et svært følsomt tema, sa senator Arlen Specter, en tidligere republikaner som har gått over til demokratene, til New York Times 17. Juli. Han har vært utsatt for massivt press fra lobbyister av alle avskygninger. – Jeg kan ikke huske en eneste sak som er like følelsesladet fra alle årene mine i senatet.

Både arbeidsgiverne, det såkalte US Chamber of Commerce, og fagbevegelsen har brukt store summer på lobbyvirksomhet og kampanjer rundt forslaget.

Demokratisk?

De moderate demokratene mener en hemmelig avstemning er mer demokratisk enn å undertegne et kort i full offentlighet. Det samme mener arbeidsgiverne, som sier at fagforeningsfolk kan presse de ansatte til å skrive under. Fagbevegelsen mener det motsatte, og peker på de enorme summene bedrifter legger ut på langvarige kampanjer, ofte i regi av profesjonelle Union Buster-selskaper, for å knekke organiseringsviljen eller få folk til å skifte jobb.

– Arbeidsgiverne i USA er villige til å bruke langt mer penger på fagforeningsknusing enn en fagforening vil koste dem, sa Owen Herrnstadt, til Magasinet i mai, da han representerte sitt forbund ved kongressen til Det Internasjonale Metallarbeiderforbundet.

Flere krav får flertall

– Dette forslaget vil gi dramatiske endringer selv om Card Check har falt bort, sier en anonym representant fra den faglige sammenslutning AFL-CIO til New York Times etter at Card Check var tatt ut av forslaget.

Flere senatorer sier nå at Free Choice Act med dette vil bli endret for å sikre at hindrene for fagorganisering blir lavere. Blant annet vil avstemningen om fagforening måtte holdes innen fem eller ti dager etter at 30 prosent av de ansatte har skrevet under på at de vil organisere seg. Hvis fagforening får flertall, vil det bli tvungen uavhengig mekling dersom arbeidsgiver ikke oppretter avtale med de ansattes organisasjon.

Derfor er arbeidsgiverne langt fra fornøyd, selv om de har vunnet slaget om Card Check.

Mange Union Buster-selskaper har tjent gode penger på intense kampanjer blant de ansatte i denne perioden. Som Owen Herrnstadt, amerikans delegat ved kongressen til det internasjonale metallarbeiderforbundet (IMF) sa i vår: ”arbeidsgiverne er villige til bruke langt mer penger på fagforeningsknusing enn hva en fagorganisering vil koste”.

forenkle prosessen med å danne fagforeninger i USA.

Prosessen til nå har krevd underskrifter av 30 prosent av de ansatte – og deretter ennderskrifter pluss en avstemning før en fagforening kan dannes – selv om tilstrekkelig antall ansatte slutter opp om foreningen.

Ett av elementene oi Obmas plan var den såkalte Card Check Bill.

Forslaget i sin helhet

Se sendt brev til Owen Herrnstadt, få en kommentar.

http://www.nytimes.com/2009/07/17/business/17union.html?_r=2&partner=rss&emc=rss

Annonse
Annonse