JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valget i Hellas

Krisa i gresk økonomi er ikke løst med valgresultaet. Den kommer bare til å bli mer langvarig og dypere.

torgny.hasaas@lomedia.no

Børsene satte pris på valgresultatet fra Hellas, og økonomikommentatorene vender tommelen opp for resultatet. I valget fikk det EU-vennlige høyrepartiet «Nytt demokrati» framgang og ble Hellas’ største parti. Valget ble betegnet som en folkeavstemning over euro eller drakmer som gresk myntenhet. Euroen vant.

Valget innebærer også et nederlag for sosialistpartiet Syriza som like fullt blir dobbelt så store som det sosialdemokratiske Pasok.

Det skal krevende regjeringsforhandlinger til før Hellas igjen får en regjering.

Grunnen til at børsene går opp og kommentatorene trekker et lettelsens sukk, er at valget i realiteten også er en tilslutning til EUs krisepakke. EU får ingen regjering som prøver å gjøre om denne.

Dette er kanskje bra for EU på kort sikt. Men det er en meningsløs medisin mot en nasjon tynget ned av gjeld som Hellas.

Det viktigste for Hellas nå, er å få fart på økonomien, få fart på produksjonen, få fart på turismen. EUs kuttpakke innebærer ytterligere kutt i økonomien, flere arbeidsløse og større sosiale problemer.

I stedet for at arbeidskraften til flest mulig grekere brukes til å skape verdier, er framtida flere arbeidsløse og mindre verdiskapning. Det motsatte av hva Hellas trenger.

Men det ser ut som om løsningen fikk flertall fra greske velgere. Det er mulig at den vil gjøre ting enklere på kort sikt, men på lang sikt vil oppslutninga om EU og IMFs krisepakker føre til en mer langvarig og dypere krise.

De europeiske kreditorene vil ha bedre muligheter for å få tilbake pengene sine og det er vel derfor børsene går opp.

Annonse
Annonse