JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tromsø-eksperimentet

Det som skjer i Nordens Paris er kjente politiske toner fra høyresiden. Men det blir ikke noe bedre av den grunn.

Til tross for folkemøte, streik og massive protester fra faglige tillitsvalgte bestemte politikerne i Tromsø i går å gi byrådet fullmakt til å åpne for full konkurranseutsetting av Tromsø kommunes tjenester.

Mobiliseringen fra over 300 fagforeningsfolk, ansatte og noen politikere fra venstresiden utenfor Tromsø Rådhus i går formiddag var gledelig, men det borgerlige flertallet lar seg ikke imponere av faner og protester.

Mens fagbevegelsen ser rødt, ønsker det borgerlige flertallet å male byen blå. Heller ikke en times streik fra de kommunalt ansatte skremte de blå politikerne.

Og vi har sett det før. I Sverige eksperimenterte de borgerlige partiene med storstilt konkurranseutsetting og privatisering i noen kommuner før de lot privatiseringsbølgen skylle over hele landet.

I Sverige var statsminister John Fredrik Reinfeldts egen hjemkommune Täby et borgerlig utstillingsvindu for privatisering. I denne kommunen utenfor Stockholm har de privatisert det meste. Det er flere friskoler og mer privat eldreomsorg enn kommunale tilbud. Valgfrihet for «kundene» har vært viktigst i Täby, og målet er at mest mulig skal bestemmes av markedskreftene. Politikerne ønsket å overlate ansvaret til private og vil ikke ha kontroll. Mantraet er at kommunen skal ta seg av grunnleggende oppgaver og ikke drive virksomhet som private aktører kan gjøre bedre.

Før vedtaket kom i går var Tromsø kommunes kjøp av tjenester fra private aktører avgrenset til få områder. I dag er refrenget «mulighetsrommet». De borgerlige mener at det er et stort potensiale for ytterlige tjenestekjøp fra private på de fleste områder.

Også dette har vi hørt før. Lik de svenske borgerlige politikerne forteller representanter fra FrP og Høyre i Tromsø at skattebetalerne skal få mest mulig ut av de pengene de betaler inn. Men hvis velgerne tar bryet med å studere de svenske utstillingsvinduene for privatisering, er virkeligheten en annen.

I Täby og andre borgerlig styrte kommuner i Sverige har vi sett en gradvis forverring av de ansattes lønns og arbeidsvilkår. Det har heller ikke blitt mer eller bedre velferd, men i stedet mer profitt for private aktører. Skattebetalernes penger havner i lomma på private aktører.

Så selv om vedtaket er gjort, er det nå ekstra viktig at fagbevegelsen og de ansatte følger med på hva som skjer i Tromsø. Sannsynligvis vil folk i Tromsø snart oppleve den mest omfattende privatiseringen av de kommunale tjenestene i en norsk kommune noensinne. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring for både kommunalt ansatte og innbyggerne i Tromsø, men også for resten av landet.

Fra i dag har byrådet alene fullmakt til å konkurranseutsette hvilken virksomhet og arbeidsplass som helst i kommunen – uten ytterligere politisk behandling. Det betyr at kommunestyret blir satt på sidelinja, og må klare seg med en årlig rapport om konkurranseutsettingen.

At dette vedtaket kom, burde ikke overraske noen. For som varaordfører Anni Skogman fra FrP sa like før hun gikk inn på kommunestyremøte. «Den borgerlige alliansen gikk til valg på at vi ønsket å konkurranseutsette offentlig sektor. Vi fikk flertall og vant valget. Nå oppfyller vi våre valgløfter».

Frp-politikeren skyver velgerne foran seg og har stjerner i blikket når hun snakker om konkurranseutsetting. Dette er nok bare begynnelsen. Hvis de borgerlige nå klarer å gjennomføre sin blå drøm i Nordens Paris, har de nok et sterkt ønske om å male resten av landet blått også.

Om litt over ett år er det stortingsvalg. Vi vet hva Erna og Siv vil. Håpet er at folkeflertallet ikke vil det samme!

Annonse
Annonse