JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To myter som brister

I løpet av et par dager har vi fått bekreftet det vi visste, selv om andre hardnakket påstår noe annet.

En ny myte er i ferd med å befeste seg i landet. Høyre har skiftet klær og framstår som arbeidsfolks beste venn. Denne uken har avdekket at det bare er en myte; uten fotfeste i virkeligheten. I Norges nye blåblå by, Tromsø, har høyrepartiene lagt til rette for en massiv privatisering og konkurranseutsetting. Folk har fått det de ba om da de stemte på oss, forklarer politikerne i ishavsbyen. I det gamle utstillingsvinduet i hovedstaden kjører det borgerlige flertallet videre på sin gamle ideologiske kurs. Glemt er Adecco-skandaler. Kinoen skal selges og nye sykehjem legges ut på anbud.

Høyrepolitikk er høyrepolitikk. Det bør ikke overraske noen. Men det avliver også en annen myte som vi senest hørte til det kjedsommelige da offentlig ansatte streiket for bedre lønn. Myten er at offentlig ansatte har trygge jobber og solide pensjoner. Si det til de mange tusen ansatte i Oslo og Tromsø som nå med et pennestrøk kan miste sine opptjente pensjonsrettigheter og på sikt jobbene sine. Det kan dreie seg om 75 000 kroner i året i tapt pensjon, mener tillitsvalgte.

Det er naturligvis fullt mulig å mene at dette er fornuftig politikk. Reduserte lønns- og arbeidsbetingelser kan gi billigere drift hvis man ser bort fra det kostbare og ressurskrevende byråkratiet som er en nødvendighet når noe konkurranseutsettes. Og samtidig glemme at noen skal høste profitt av pleietrengende mennesker. Det er legalt også i Norge. Vi har til og med partier som mener det er ideologisk riktig. Og det er ingen myte.

Annonse
Annonse