JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart «ja», men få stemte

Uravstemningen i staten ga 90 prosent ja-stemmer. Men en valgdeltagelse på 35,8 prosent bekymrer.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Over 90 prosent av LO Stat-medlemmene som avga stemme i uravstemningen over resultatet i tariffoppgjøret, sa ja.

14 667 medlemmer stemte, noe som gir en valgdeltagelse på 35,8 prosent – nøyaktig like mye som ved uravstemningen i 2010.

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen er fornøyd med ja-andelen, men ikke med valgdeltagelsen.

– Vi er svært tilfreds med at et overveldende flertall av de som deltok sa ja. Dette tolker vi naturligvis slik at medlemmene er fornøyd med det endelige resultatet, sier hun, og legger til:

– Det er beklagelig at ikke flere deltar i en uravstemning. Spesielt siden vi så et stort engasjement fra tillitsvalgte og medlemmer de ni dagene streiken varte, sier hun.

Hun tror det er flere årsaker til at valgdeltagelsen ikke går opp. Hun nevner knapp tid, for sene stemmesedler og tekniske utfordringer.

– Dessuten er det vel gjerne slik at det er lettere å si sin mening om det man er misfornøyd med enn det man er tilfreds med. Men dette forteller oss også at det må jobbes hardere ute på hver enkelt arbeidsplass for å motivere medlemmene til å si sin mening. Her har vi alle et ansvar, sier hun.

Som en del av evalueringen av tidligere uravstemninger har LO Stat fått hjelp av Fafo i et prosjekt som skal kartlegge ordningen med uravstemning og den synkende deltagelsen. Dette prosjektet er i sluttfasen og vil være en del av evalueringen som skal gjøres og i planleggingen av neste oppgjør.

Leder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL) deler Rønoldtangens bekymringer.

– Det var et veldig tydelig resultat på ja til oppgjøret. Den lave deltagelsen er bekymringsfull, og vi må gå inn og se på årsakene til det, sier han.

Den lave deltagelsen har vært tydelig noen år nå, og de tiltakene man har prøvd ser ikke ut til å fungere. Leirvaag sier det er stor variasjon på deltagelsen innen forbundet.

– Det varierer veldig. Vi ser at en del av de virksomhetene som er lokalisert samlet geografisk har høy valgdeltagelse. Det kan hende avstanden mellom tillitsvalgte og medlemmer blir for stor der virksomheten er spredt, sier Leirvaag.

Han slår i alle fall fast at alle steiner må snus for å få opp valgdeltagelsen.

– Det er mulig vi må gjøre flere tiltak for å snu dette, spår han.

NJF: Skuffende lav deltakelse

Av Norsk Jernbaneforbunds medlemmer i staten deltok 57 prosent i uravstemningen.

– Alt under 60 prosent er skuffende. Hadde vi hatt litt lenger tid, ville resultatet blitt bedre. Fristen for å avgi stemme kom for tett på streikeavslutningen, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg.

To av NJFs foreninger i Jernbaneverket med veldig dårlig oppslutning har gitt tilbakemelding om at nettopp dette ble avgjørende.

– Med en så lav deltakelse må vi ha en gjennomgang av ordningen, mener Kjell Atle Brunborg.

Ja: 90,1 prosent

Nei: 8,7 prosent

Blanke/forkasta: 1,2 prosent

Annonse

Flere saker

Annonse

Ja: 90,1 prosent

Nei: 8,7 prosent

Blanke/forkasta: 1,2 prosent