JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp for vindmøllefabrikk

Omkring 25 ansatte okkuperer Vestas vindmøllefabrikk på Isle of Wight. De protesterer mot at 600 arbeidsplasser og Storbritannias eneste produsent av rotorblader skal legges ned.

I går var tre menn som deltar i aksjonen arrestert. Ledelsen ved Vestas, den gigantiske danske vindmølleprodusenten, erklærte i følge Guardian at de håpet å få til samtaler med okkupantene.

Uakseptabelt

Nedleggelsesplanene har vært kjent siden i vår, men Vestas har sagt at endelig avgjørelse vil bli tatt i slutten av juli. Nå har eierne vendt tommelen ned, og Newport på Isle of Wight vil miste omkring 600 arbeidsplasser for fagarbeidere.

Okkupantene mener nedleggingen er uakseptabel. De viser til at Vestas, verdens største produsent av vindturbiner, har lagt fram en økning i omsetning på 59 prosent i siste kvartal, rett før beslutningen ble tatt.

– Okkupasjonen er vår siste utvei for å bevare arbeidsplassene, og holde på denne faglige kompetansen, sa en talsmann på onsdag.

De ansatte anklager også den britiske regjeringa, som lenge har sagt de vil satse på produksjon av fornybar energi, for at de ikke griper inn og sørger for at bedriften går videre.

Stor støtte

Foran fabrikken har politiet lagt en ring for å hindre folk i å komme inn på området. Dette stanser også mat og forsyninger til okkupantene. Internett-tilgangen skal være stanset, etter at okkupantene brukte nettet til å varsle aksjonen og samle støtte. Politiet har betraktet okkupasjonen som fredelig, men i løpet av i går var tre mennesker arrestert.

Mange av de ansatte deltar i demonstrasjoner på utsida av fabrikken, der også organisasjoner som slåss for ren energi og mot klimaendringer har satt opp en teltleir.

For lite marked

Vestas uttaler at fabrikken på Isle of Wight var ment å produsere for det britiske markedet, men at salget der har stupt i takt med finanskrisen. Det er etter ledelsens mening ikke lønnsomt å fortsette. Et av punktene Vestas ønsket å ta opp med de ansatte under samtaler i går kveld, skal i følge britisk presse være sluttpakker.

Annonse
Annonse