Krise uten kjøpekraft
Det er skyhøy arbeidsledighet i Europa. I tillegg betales millioner av arbeidere med svært lave lønninger. Det bidrar ikke til å få hjulene i gang.
stig.christensen@lomedia.no
Arbeidsløsheten i de 17 euro-landene steg med 12 prosent fra juni 2011 til juni 2012, og er nå på 11,2 prosent, ifølge ABC-nyheter, som viser til EUs statistikkbyrå, Eurostat. I hele EU har arbeidsløsheten økt fra 9,4 til 10,2 prosent på ett åt. Høyest er arbeidsledigheten i Spania på 24,8 prosent, dernest Hellas med 22,5. De økonomiske problemene i Storbritannia og Italia er velkjente, samtidig som det begynner å krongle seg til i Tyskland. Og det kan bli verre.
Politikerne i EU og andre maktsentra har stort sett gått inn for kutt og besparelser over en lav sko. Det har ikke hjulpet. Samtidig har en rekke økonomer og andre advart mot den ensidige kuttpolitikken. De peker på at hjulene må i gang, og at det motsatte skjer med kutt i lønninger, trygder og pensjon.
En annen side av saken er at en rekke arbeidstakere, ikke minst innen service og helse, går for lut og kaldt vann. I går skrev Aftenposten om de militære bussene som hver morgen frakter mesterskapets tjenerskap til OL-anleggene. Ifølge Daily Mail skal det bo inntil ti personer på hver brakke. 25 deler toalett og 75 samme dusj. Lønna skal være rundt 60 kroner timen.
Og Günther Wallraff har gjort et siste stunt i Tyskland, der han har avslørt at ansatte i den konkurranseutsatte budbransjen ofte tjener under 40 kroner timen og har arbeidstider fra ti til 14 timer. Og det er ikke bare denne gruppa som sliter. Representanter fra tysk fagbevegelse kunne i mai fortelle undertegnede at de slet fælt med sosial dumping under byggingen av den nye Willy Brandt-flyplassen utenfor Berlin. Tyske arbeidstakere har hatt en reallønnsnedgang på fem prosent siden 2000.
Ifølge ILO har den tyske lavlønnspolitikken bidratt til eurokrisen. «Lønningene har vært så lave at andre europeiske land ikke har kunnet konkurrere. Tyskland har importert for lite fra andre land, og tjent stort på sin eksport». Ifølge ILO vil en slutt på lavlønnspolitikken i Tyskland ha stor positiv virkning på eurokrisen, skrev Aftenposten 11. juni.
Som om ikke dette var nok har hele fordelingspolitikken i Europa gått feil vei, da lønningenes andel av produksjonen har sunket. Manifest-økonomen Ali Esbati viser for øvrig i en artikkel i Dagsavisen sist torsdag til en forskningsrapport fra IMF, som forteller at svekkelsen av arbeidernes forhandlingsstyrke i USA, har gitt en kraftig økning av de aller rikestes andel av inntektene, «noe som har bidratt til den finansielle og realøkonomiske krisen».
Det er snart på tide å lytte til Erik Reinert, Joseph E. Stiglitz og andre økonomer som mener det må bli slutt på kutt-politikken. Fagbevegelsens plass må anerkjennes med påfølgende forbedring av kjøpekraften slik at hjulene kan komme i gang. Bare på den måten kan Europa igjen komme på fote.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus