JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få til restaurant- og matfag

Rekrutteringa til restaurant- og matfag på videregående skole har sunket med 30 prosent siden 2006. – Jeg er ikke overrasket. Bransjen må ta sin del av skylda, sier rådgiver Jens-Petter Hagen i Fellesforbundet.

2990 ungdommer søkte plass på restaurant- og matfag i år 2006. I år var antallet 2286, og bare 1966 hadde dette som førstevalg, forteller de siste tallene fra Utdanningsdirektoratet. Altså har bransjen mistet en tredel av søkerne på tre år.

Ikke overrasket

Restaurant- og matfag underviser ungdom som vil bli kokk, kjøttskjærer, pølsemaker, butikkslakter, servitør, baker eller jobbe med mat ellers. Du velger ikke fag før du skal ut i lære.

Derfor kan ikke rådgiver Jens-Petter Hagen i Fellesforbundet snakke for andre enn dem som kunne blitt servitører eller kokker. Men der mener han bransjen sjøl må ta et stort ansvar.

– Det er ikke rart ungdom nøler med å gå inn i denne bransjen. Det sier jeg på grunn av alle eksemplene på at folk blir behandlet dårlig. Og det hører ungdom og foreldrene deres om.

Useriøse og uvitende

Det er godt kjent at kokker i gjennomsnitt går ut av bransjen når de er 28 år. Lenger holder de ikke. Men dårlig behandling kan være mye.

– Hver uke renner det inn saker til Fellesforbundet som handler om manglende eller usannsynlig dårlige arbeidskontrakter, ingen betaling for overtid, trakassering og vilkårlige oppsigelser. Alt dette handler om uvitende eller kyniske arbeidsgivere, som er i bransjen for å tjene raske penger. Det ikke rart at ungdom blir betenkt., sier Hagen.

– Jeg mener det er altfor lett å starte virksomhet og bli arbeidsgiver i denne bransjen. Derfor får folk dårlige erfaringer, og vi mister ungdom som kunne hatt en kjempegod og morsom jobb i de seriøse bedriftene.

Annonse

Flere saker

Annonse