JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Noe er galt med staten Sverige

Når 3 av 4 arbeidsledige må ta opp lån, hver fjerde ungdom er arbeidsledig bør en varsellampe blinke hos myndighetene. Men det ser ikke ut til å bekymre Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

nina.hanssen@lomedia.no

I 2006 gikk Fredrik Reinfeldt og hans parti til valg som «Nye Moderatene» som skulle få fart på Sverige.

Fire år etterpå kalte de seg Sveriges eneste arbeiderparti og rappet både retorikken til sosialdemokratene og slagordet «Arbeid til alle». I dag er arbeidsledigheten hele 8,1 prosent og hver fjerde ungdom er arbeidsledig.

Hadde ikke så mange svenske ungdommer reist over grensa til Norge, ville tallene sett enda styggere ut. Nå sliter arbeidsledige med å få endene til å møtes. Situasjonen for de sykemeldte eller de som faller helt utenfor arbeidsledighetsforsikringen (A-kassen) er enda verre.

Mennesker ledes ut i fattigdom samtidig som fagbevegelsen mister medlemmer.

Før sommerferien ble den 27. LO-kongressen avholdt i Stockholm. Kampen mot den konservative regjeringens langvarige og målrettede angrep på grunnleggende velferdsordninger preget de tillitsvalgte. Mange er bekymret for at Sverige er i ferd med å forlate den svenske modellen.

Det er også den nye LO-ledelsen. En offensiv LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson har tatt kontakt med Reinfeldt for å påvirke situasjonen på arbeidsmarkedet. Han er også utålmodig på vegne av arbeidsledige, syke, gamle og unge som tvinges ut i fattigdom.

Rapporten «Sveriges socialforsikringar i jamførande perspektiv» viser hvordan A-kassan og i sykeforsikringsordningen har blitt dårligere. Etter å ha hatt en av verdens beste sosiale sikkerhetsnett, ligger nå Sverige under gjennomsnittet for de utviklede industrilandene i OECD.

Men rapportene fra OECD eller bekymringsmeldingene fra LO-kongressen ser ikke ut til å bekymre den svenske statsministeren. Sammenlignet med Hellas og Spania går det bra, sier de borgerlige politikerne. Det nye fattig-Sverige vil de helst ikke snakke om.

Moderaterna har styrt Sverige i det samme tidsrommet som vi har hatt rødgrønn regjering i Norge. Begge regjeringene har fått ei finanskrise å løse, akkurat som resten av verden.

Sverige har riktig nok ikke den eventyrlige oljeøkonomien som Norge har. Men at landet har en arbeidsløshet over åtte prosent der Norge ligger under tre prosent, skyldes ikke bare oljepenger. Det skyldes også forskjellige politiske prosjekter.

Vi trenger ikke være William Shakespeare for å forstå at «something is rotten in the state of Sweden».

Annonse
Annonse