JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gradert sykmelding kan virke i alle yrker

Grensen for bruk av gradert sykmelding er ikke nådd og kan brukes i alle sektorer, mener Hanne Bjurstrøm.

Sintef-forsker Solveig Ose skriver i LO-Aktuelt nr. 11-2012 at gradert sykmelding kan være ekskluderende i arbeidslivet, fordi det brukes mest i yrkesgrupper som trenger tiltaket minst, for eksempel blant akademikere eller ansatte i lederyrker. Hun tar til orde for at de mest utsatte arbeidstakerne kan ha behov for andre tiltak.

La meg først slå fast at sykefraværet nå går nedover. Det er redusert med 8,7 prosent siden 2001. Fem fylker har nå nådd IA-målet om 20 prosents reduksjon i sykefraværet. Økt bruk av gradert sykmelding kan trolig forklare noe av nedgangen i sykefraværet. Andelen gradert sykmelding har økt til 23 prosent.

Det er bra det skjer forskning på bruken av ulike virkemidler for å få sykefraværet ned. Studien fra Sintef Helse peker på flere relevante forhold som det er verdt å vurdere nærmere. Den kartleggingen av variasjonen i bruk av gradert sykmelding Ose og hennes kolleger har gjort, er imidlertid ingen evaluering av om gradert sykmelding virker for å å olk tilbake i arbeid.

Rapporten «The Case for Presenteism» fra Frischsenteret konkluderer med at jo mer legen graderer, desto kortere varer sykefraværet og desto mindre blir sykefraværets samlede omfang. Studien viser også at tilbøyeligheten til å motta trygdeytelser i tiden etter fraværet synker jo mer legen graderer, og at sannsynligheten for å være i arbeid to år senere også øker med legens bruk av gradering.

Tidligere og tettere oppfølging på arbeidsplassen er myndighetenes og IA-partenes hovedstrategi for redusert sykefravær. Vi har etter hvert mange eksempler på virksomheter som har oppnådd gode resultater ved å følge en slik strategi. Vi ser samtidig at bruken av gradert sykemelding øker.

Ose har rett i at gradert sykmelding brukes mest i akademiske yrker, men det betyr ikke at gradering ikke er mulig eller ikke skal prøves i andre deler av arbeidslivet eller blant andre arbeidstakere.

Jeg har i vår besøkt både en dagligvarebutikk og en barnehage. To virksomheter som ifølge Ose har lave forutsetninger for å bruke gradering. På ICA Maxi Skårer lager personalsjefen en liste over mulige arbeidsoppgaver som sykmeldte får med seg til legen. For ham handler det om planlegging. Melkeveien kommunale barnehage klarer også å tilpasse arbeidssituasjonen, men understreker at forutsetningen er god dialog mellom ansatt, lege og leder.

Det er selvfølgelig, slik også Ose skriver, grenser for hvor mye av sykefraværet som kan graderes. Men det betyr ikke at grensen for bruk av graderte sykmeldinger er nådd. Mine to eksempler viser tvert i mot at vi trolig har mer å hente enn vi klarer å ta ut i dag. Tar vi ut dette potensialet, vil arbeidslivet også bli mer inkluderende.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 12/2012)

Annonse
Annonse