JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturforskjeller

Herved lanserer jeg alternative forklaringer på det økonomiske gapet mellom israelere og palestinere.

Man blir stadig matt. Som av kommentarer som denne: De økonomiske forskjellene mellom palestinere og israelere skyldes kulturforskjeller.

Ordene tilhører den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney og inngår i rekken av andre mindre heldige uttalelser under sommerens famøse utenlandsreise.

Én uheldig uttalelse var for eksempel denne: Britene er ikke kompetente nok til å gjennomføre OL. Noe som har vist seg å være positivt feil. Ja, hele verden kunne nylig se at Mitt Romney tok feil. Britene viste seg heller å være riktig så kompetente. De stelte i stand både turnringer og kunstgress til fotballbaner og skaffet sponsorer og ikke måte på.

Men i tilfelle verden ikke klarer å se at de økonomiske forskjellene mellom palestinere og israelere mest sannsynlig ikke skyldes kulturforskjeller, benytter jeg her anledningen til å lansere noen alternative teorier.

De økonomiske forskjellene mellom palestinere og israelere kan skyldes at palestinere stort sett er flyktninger, og alt trøbbelet som følger med.

Det kan skyldes en israelsk okkupasjon som setter restriksjoner på rettigheter, bevegelser, arbeids- og investeringsmuligheter for palestinsk lokalbefolkning. De økonomiske forskjellene kan skyldes en okkupasjon som innebærer at Israel kontrollerer områdets felles vannressurser, at bosettere får subsidierte svømmebasseng i ørkenen, mens palestinere og beduinere avkuttes tilgang til vannettet.

Forskjellene kan skyldes en fem år gammel blokade. At Gaza-innbyggerne ikke får eksportere varer, at 35 prosent av jorda til bøndene eller 85 prosent av fiskevannet er helt eller delvis utilgjengelig. De økonomiske forskjellene kan skyldes en blokade som innebærer – skal man tro diverse humanitære organisasjoner – at over halvparten av Gaza-innbyggerne lider av matmangel, at flertallet av barna og en tredel av gravide kvinner er anemiske på grunn av jernmangel, og at sykehus mangler røntgenmaskiner og medisiner. For å nevne noe.

Til sist nevner jeg israelsk sikkerhetspolitikk. Nylig sa en talsmann for den israelske regjeringen til The Guardian: Målet vårt er å skade Hamas-regimet, ikke å se folket i Gaza lide.

Andre utsagn tyder imidlertid på at nettopp å slite ut befolkningen er en del av denne strategien. I en utenrikskabel, sluppet av Wikileaks, blir amerikanske diplomater gjentakende fortalt av israelerne at de ønsker å «keep the Gazan economy on the brink of collapse without quite pushing it over the edge». Men det kanskje mest berømte utsagnet er det den israelske rådgiveren Dov Weisglass sa til daværende statsminister i 2006: Ideen er å sette palestinerne på en diett, uten at de dør av sult.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 12/2012)

Annonse
Annonse