JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg i annerledeslandet

Foreløpige målinger forut for det 57. presidentvalget i USA går i favør av Barack Obama. Særlig får han støtte av bedriftsledere og kjendiser, men uten sterk støtte fra fagbevegelsen og vanlige folk vil han slite.

Valgkampen i USA nærmer seg med stormskritt, og tonen blir stadig krassere. I helga kalte Barack Obama den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney og Paul Ryan for økonomisk uansvarlige. Obama mener det blir helt feil å gi skattelettelser for de rike og legge nye byrder for middelklassen og de eldre ved å privatisere den amerikanske helseforsikringen.

Den radikale demokratiske Center for American Progress (CAP) mener Obama bør satse på en god familie- og arbeidslivspolitikk. En god ide. I stedet for å angripe de borgerlige bør heller Barack Obama lytte til CAP som har vært og fortsatt er en politisk premissleverandør for Obama og hans administrasjon.

Før helga sendte Heather Boushey, en av CAP eksperter på sysselsetting, sosialpolitikk og velferdspolitikk ut fakta-ark som viser hvorfor USA nå trenger en helt ny politikk som støtter hardtarbeidende amerikanske familier. Og som påstår at en slik politikk også er bra for bedrifter og amerikansk økonomi.

For det er fortsatt jobbkrise i USA og landet bærer preg av at det har vært lav vekst i sysselsettingen, lønningene har stagnert og det er økende ulikhet.

Faglige tillitsvalgte har siden han overtok presidentembete hvisket Barack Obama i øret om at han er nødt til å skape flere arbeidsplasser med anstendig lønn og arbeidsbetingelser. Og at dette lønner seg om han vil ha folkets støtte. For her er virkelig USA annerledes enn de fleste land de sammenligner seg med på dette område.

CAP mener det nå er på høy tid at demokratene med Obama i spissen satser på reformer som letter byrden for familier og arbeidstakere. På det amerikanske arbeidsmarkedet er halvparten kvinner. Men det finnes i dag ingen lovfestet rett til svangerskapspermisjon eller sykelønn. Mange store bedrifter har egne avtaler om dette, men det er få som har slike velferdsgoder eller andre permisjonsrettigheter.

Sammen med fagbevegelsen har CAP det siste året jobbet for å sette arbeidslivsreformer på dagsorden. John Podesta, en av grunnleggerne av CAPsa i en samtale med undertegnede under sitt norgesbesøk nylig at AFL-CIO har vært en viktig partner for tenketanken på disse spørsmålene. I helga presenterte de resultatene om hvordan situasjonen ser ut og argumenterte med at man trenger ny politikk på område.

Mange amerikanske arbeidstakere er redde for å miste jobben og sliter seg ut i kampen for å beholde jobben i en vanskelig livssituasjon. Det finnes få barnehager så mange kvinner blir presset til å jobbe deltid. Generelt er arbeidstakere lengre på jobben nå enn de har vært tidligere uansett om de er syke eller slitne. 55,9 prosent av arbeidstakerne sier de har mulighet til å flekse hvis det oppstår utfordringer. Det betyr at nesten halvparten ikke har denne muligheten.

CAP forteller om store lønnssprik mellom kvinner og menn, lite arbeidsplassfleksibilitet og argumenter hvorfor arbeidstakere bør ha rett til betalt sykelønn og betalt velferdspermisjoner.

Det har til nå vært få politikere som har gjort noe med dette. Her har familiefaren Barack Obama er stor mulighet til å ta ballen som ennå ikke er sparket.

Det kan bli et kick off som gjør at han kan fortsette som president også etter november. Og får han tillit til en ny periode, bør Jens Stoltenberg invitere han til en studiereise til Norge for å se på mamma og pappapermisjonsordninger, sykelønnsordninger og et ryddig arbeidsliv som er kjempet fram med påtrykk fra fagbevegelsen.

Om Obama gjenvelges? Vanskelig å si. Han har fått sine motstandere siden siste valg. Det fins dem som mener han burde gjort mer – at det har blitt vel mye prat og ganske mye ull. Obama sliter med oppslutningen i fagbevegelsen som mener han ikke har tatt tak i arbeidsmarkedet.

Og hva med Occupy Wall Street-bevegelsen? Den var ikke der for fire år siden. Hvilken betydning får den for presidentvalget?

Annonse
Annonse