JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre aborter

Den gode trend med nedadgående aborttall fortsatte i 2011. Andelen som tar abort er nå den laveste siden 1979, da registreringen startet. Å velge om man skal avbryte et svangerskap er preget av vanskelige vurderinger og avveininger, skriver Kari Henriksen.

Mange velger å fortsette svangerskapet, mens noen konkluderer med at de vil avbryte det. Bakgrunnen for valgene kan være mangfoldige, men ingen er lettvinte eller enkle.

For Arbeiderpartiet er det viktig at valget skal og må være kvinnens. Ingen kvinner skal bli presset til å fullføre et svangerskap, eller til å foreta svangerskapsavbrudd. Historien går framover, og siden debatten har stilnet, kan det være nyttig å minne om grunnlaget for abortloven: Abort var ulovlig, ofte med dødelig utgang for mange kvinner, slik det enda er i mange land. Nød og dypeste fortvilelse gjorde at kvinner gikk til mer eller mindre dyktige leger og hjelpere, og fikk utført abort. Noen ble også presset av barnefedre. Tragisk og utnyttende, og med døden som nær følgesvenn. Abortloven krevde først at søknader skulle behandles i nemnder. Det førte til ulik praksis og uverdig behandling av kvinnene.

Heldigvis har tidene endret seg, og heldigvis går aborttallene ned. Abort er ingen «Quick-fiks». Det er valg som følger kvinner hele livet, valg som blir tatt i den dypeste kval, men som der og da er det rette. Regjeringen har iverksatt og fulgt opp flere tiltak, blant annet i form av seksualveiledning til unge i skole og helsetjeneste og økt tilgjengeligheten til prevensjon. Handlingsplanen 2010-2015 skal bidra til enda færre aborter.

For Arbeiderpartiet skal ikke abort være et middel til å avbryte svangerskap av frykt for at barnet ikke skal kunne leve godt i samfunnet og jeg vil ha et rausere samfunn. Vi vil ha gode velferdstjenester som kan behandle, gi omsorg til og støtte barn og familier med spesielle behov. God og brukerbasert rådgiving er viktig. Rådgivingen vi har i dag, er for medisinsk og genfokusert. Brukerorganisasjoner bør engasjere seg mer, og bli invitert av sykehus og jordmortjeneste i større grad enn i dag. Kloke foreldre, som har tatt vanskelige og forskjellige valg, kan være gode lytteposter. Dette bør bli et viktig element i revideringen av abortloven.

I vår higen etter vellykkethet og konkurranse, gjør vi kanskje rommet og plassen mindre for dem som er litt annerledes. Rausheten må omfatte også kvinnene som velger abort. Fordømmelse er aldri langt unna. Det trenger disse kvinner mindre av. Respekt for deres vanskelige valg kan vi alle bidra med.

Annonse
Annonse