JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansvar og skyld

Rapporten fra 22.juli-kommisjonen er knusende. Veldig mye gikk galt denne skjebnesvangre dagen.

«Angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak». «Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet».

Det er kun en person som er skyld i de grufulle angrepene. Kun en gjerningsmann, som valgte å ta 77 uskyldige liv. Terroristen angrep arbeiderbevegelsen. Han angrep verdiene statsministeren står for. Han angrep demokratiet.

Likevel er det et naturlig behov for å plassere ansvar for den omfattende beredskapssvikten 22. juli-kommisjonen dokumenterer. At statsministeren har redegjort for Stortinget, og at Kontroll- og konstitusjonskomiteen nå tar fatt på rapporten er således både riktig og viktig.

Deler av pressen og opposisjonen på Stortinget har tatt i bruk kraftige ord og virkemidler. Avisen VG har på lederplass krevd statsminister Jens Stoltenbergs avgang. Frp truer med Riksrett mot tidligere justisminister Knut Storberget. Hvis Stoltenberg fulgte VGs råd og gikk av, ville landet føres inn i et kaotisk politisk landskap. De rødgrønne har flertall på Stortinget. De borgerlige partiene vil trolig ikke være interessert i å styre i en mindretallsregjering inn mot stortingsvalget neste år.

Det landet trenger aller mest nå er politikere som tar ansvar. At 22. juli ikke brukes i et kynisk spill om makt. Alle har et ansvar for å lege sårene etter det verste angrepet Norge har opplevd etter den andre verdenskrig. Kommisjonen har gjort sitt. Domstolene har gjort sitt. Nå bør pressen og politikerne, både regjeringen og opposisjonen, vise ansvar.

Annonse
Annonse