JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postkoms svanesang?

I dag åpner Postkom sitt 3. landsmøte i Oslo Kongressenter. Det kan komme til å bli forbundets siste ordinære landsmøte på egen kjøl.

may.berg@lomedia.no

Dersom sammenslåingsprosjektet Forbundsalliansen kommer seg helskinnet gjennom høsten og vinteren, og Postkoms medlemmer sier ja til sammenslåing i uravstemningen til våren, så blir det neste års ekstraordinære landsmøte som får oppgaven å oppløse forbundet.

Postkoms landsmøte skal ikke gjøre noe vedtak om Forbundsalliansen. Det ligger lenger fram i tid. Det landsmøtedelegatene får, er en orientering av prosjektleder Bjørn Willadssen, og en mulighet til å gå på talerstolen og ytre en mening om saken.

Postkom så dagens lys i 2000, da Norsk Postforbund og Den norske Postorganisasjon slo pjaltene sammen og ble til ett forbund. Det var et stort nok skritt å ta for mange; det handlet tross alt om å forene fotfolket, som postbud, sjåfører og sortere, med kontorfolket på postkontorene og i administrasjonen.

At det skulle ta flere tiår å få postfolk til å samle seg i ett forbund, kan fortone seg litt absurd i dag. For tiden argumenterer Postkoms tillitsvalgte i fullt alvor – og med til dels stor entusiasme – for å slå seg sammen med oljearbeidere, gruveslusker og vektere.

Men postfolk kan ikke lenger koste på seg å være seg selv nok. Posten nedbemanner med tusen ansatte i året, og antallet brev som passerer gjennom Postens apparat synker i et faretruende tempo.

Postens glansdager var vel egentlig allerede forbi da Postkom ble stiftet for 12 år siden. Det var nokså åpenbart at tiden og teknologien var i ferd med å innhente det gamle, hederskronte postvesenet, på samme måte som Televerket opplevde det et par tiår tidligere.

Postkom var derfor knapt vokst ut av barneskoene før forbundet var ute på frierføtter i Forbund1. Nå husker vel de fleste at dette sammenslåingsforsøket, som i startfasen involverte sju forbund i transport- og servicesektoren, endte i grøfta våren 2006. Da det hele var over, var Postkom litt mer desillusjonert, men like gifteklar. Og litt klokere av skade.

For et par år siden fant Postkom tonen med Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Transportarbeiderforbund. Sistnevnte var for øvrig med på havariet i 2006. I vinter fikk de selskap av Industri Energi.

Den nye alliansen er på sett og vis tuftet på ruinene av Forbund, en allianse som nok viste seg å være i meste laget uforpliktende, ettersom de falt fra en etter en når det buttet imot.

Det er for drastisk å si at de fire forbundslederne i dagens allianse har bundet seg til masten. Men de er i hvert fall enige om kursen. Og kommuniserer klart og tydelig til omverdenen at de vil sammenslåing.

Denne ukas landsmøte tegner ikke til å bli tidenes mest spennende, i hvert fall ikke når man leser sakslista. Det er begrenset hvor mye spenning man kan kryste ut av spørsmålet om forbundet skal ha to likestilte nestledere, eller en 1. og en 2. nestleder.

Sammensetningen av forbundsstyret knytter det seg litt interesse til. Her kan det bli utskiftninger. Det ligger blant annet en forventning i organisasjonen om at Postkoms ungdom skal få inn en representant.

Valget av den politiske ledelsen blir ingen thriller, slik det ligger an. Etter forbundets seiersgang mot EUs 3. Postdirektiv, har forbundsleder Odd Christian Øverland ingen rivaler. Når valgkomiteen legger fram sin innstilling på fredag, har han sannsynligvis følge av Hans Fredrik Danielsen og Gerd Øiahals som nestledere, inn i en ny periode. Som kan komme til å bli kort.

Annonse
Annonse