JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal redde Europas ungdommer?

Åtte millioner ungdommer i Europa mellom 14 og 24 år er uten jobb og utdanning. Når skal politikerne våkne?

nina.hanssen@lomedia.no

En fersk OECD-rapport som skal presenteres på et topptungt EU-møte om arbeidsledighet i Brussel i dag er nedslående lesning.

Hele 7,75 millioner unge europeere går verken til arbeid, skole eller arbeidstrening. Men dessverre ser det ut til at «arbeid til alle ikke er jobb nr 1» for de som sitter med makta. Det er lite lys i tunnelen for de unge europeerne.

Rapporten slår fast at de som er hardest rammet er ungdommene i Spania, Hellas og Italia. Men også i nabolandet Sverige er det mange ungdommer som sliter. Blant annet er arbeidsledighetsordningen i så dårlig forfatning nå at hele tre av fire arbeidsledige må ta opp lån og hver fjerde svenske ungdom er arbeidsledig.

En hel generasjon unge europeere er i ferd med å gå tapt. Selv om vi i Norge lever med en av Europas laveste ungdomsledigheter, bør vi bry oss om det som skjer i Europa nå. Ja, kanskje nettopp fordi vi ikke er rammet så hardt, bør vi markere oss.

Verden henger sammen, og dette vil selvsagt påvirke oss.

ILO, som la fram en rapport i forrige uke, roper også varsku på vegne av de unge. ILO ser mørkt på fremtiden og har blant annet merket seg at flere unge nå henvises til deltidsjobber og arbeid utenfor det regulerte arbeidsmarkedet.

De unge som kommer inn på arbeidsmarkedet blir utnyttet av kyniske arbeidsgivere. På samme måte som arbeidsinnvandrere også står i fare for å bli.

Et tankekors med rapporten er at ungdomsledigheten har økt med 1,4 millioner mennesker siden desember 2007. Dette var altså før finanskrisa rammet det europeiske arbeidsmarkedet for fullt. Skjønt, signalene fra USA var tydelige allerede på det tidspunktet.

LO-leder Roar Flåthen snakket i dag om den skremmende ungdomsarbeidsledigheten i Europa i sin innledning på Postkoms landsmøte.

Norsk LO er i likhet med de internasjonale arbeidstakerorganisasjoner lenge vært bekymret for den utviklingen de har sett og manglende politisk vilje for å sette fart på sysselsettingen. LO har sammen med sine søsterorganisasjoner etterlyst en mer offensiv arbeidsmarkedspolitikk både i EU og i de enkelte landene.

ILO mener det bør satses på arbeidstreningsgarantier til utvalgte ungdomsgrupper, men foreløpig har ikke politikerne grepet denne ballen.

Dessverre kommer det nok lite konkret ut av dagens EU-møte i Brussel. Kanskje vil det i stedet være håp om at det kommer noe mer ut av Party of European Socialists (PES) konferanse i Brussel oktober 2012 med fokus på hvordan myndigheter kan arbeide for å redusere ungdomsledigheten.

PES velger å fokusere på suksesshistorier og forslag til tiltak som lokale og regionale myndigheter kan iverksette for å bidra til å redusere ungdomsledigheten. Blant annet ønsker de å se på konkrete forslag for å bedre overgangen fra skole til arbeid, hvordan bedre matche unges kompetanse i forhold til arbeidslivets kompetansebehov og hvordan bidra til å fremme ungt entreprenørskap – det er sentrale områder.

Roar Flåthen mener både fagforeningsfeller og norske politikere bør engasjere seg og vise mer solidaritet med de unge Europeerne og arbeidsledige i Europa.

En ungdomsgaranti i arbeidsmarkedspolitikken bør innføres for å sikre at arbeidsledig ungdom får tilbud om arbeidsmarkedstiltak og forebygge langvarig ledighet og passivitet.

Men viktigst av alt: Vi må raskest mulig, enten vi er spanske, greske, svenske eller norske politikere, gå fra ord til handling.

For Europa brenner, bålet må slukkes.

Annonse

Flere saker

Annonse