JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge mer utsatt for skader

Unge arbeidere i bygge- og anleggsbransjen er oftere utsatt for skader enn eldre kolleger.

frode.ronning@lomedia.no

Bygningsarbeidere under 25 år blir lettere skadet i arbeidsulykker enn sine mer erfarne kolleger. Dette viser en undersøkelse utført av Direktoratet for arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet mener manglende erfaring er en viktig årsak til at de unge er mer utsatt for skader.

– Vi fant at de unge arbeidstakere har en lav risikoforståelse og høy risikoatferd. De har ikke oversikt over alle konsekvensene av det de gjør på jobben, for eksempel av hva som kan skje hvis de tar snarveier i arbeidet, forteller rådgiver Stian Rosenberg Søvik i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet intervjuet i 2008 unge ansatte i bygg- og anleggssektoren på akuttmottaket på St. Olavs hospital i Trondheim.

Forebygging av ulykker blant unge ansatte er et satsingsområde for Arbeidstilsynet.

Bruker ikke vernebriller

De to vanligste typen skader Arbeidstilsynet fant, var øyeskader, samt kutt eller stikk med kniv under arbeid. Arbeidstakere som fikk øyeskader hadde i de fleste tilfellene ikke brukt vernebriller. De unge arbeidstakerne oppgir til Arbeidstilsynet at det ikke er vanlig å bruke vernebriller på jobben.

– Det er viktig at det er en kultur for å bruke vernebriller. Om ikke fadder, kolleger eller arbeidsformann bruker vernebriller, så vil ikke du som ung og uerfaren gjøre det heller, sier Rosenberg Søvik i Arbeidstilsynet. Han oppfordrer også til utvikling av bedre briller.

– I rapporten anbefaler vi at bransjen selv, sammen med myndighetene og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene ser på vernebrillene som finnes i dag og vurderer om det er behov for utvikling av bedre vernebriller som er tilpasset de arbeidsoppgavene som gjøres. Både design og funksjonalitet kan bli bedre, mener Rosenberg Søvik. Det er også viktig at de som skal bruke vernebrillene har tilgang på vernebriller på jobb og at de har fått opplæring i både bruk og valg av vernebriller.

Farlig bruk av kniv

Kutt og stikk med kniv er den nest største gruppa med arbeidsskader. Arbeidstilsynet anbefaler i rapporten bedre opplæring og bruk av bedre utstyr, for eksempel arbeidsbenk ved arbeid med kniv.

Konklusjonen om at det unge er mer utsatt for ulykker enn de eldre, stemmer overens med tidligere norske undersøkelser, både fra Oslo og Stavanger.

Arbeidstilsynet minner om at Arbeidsmiljølovens paragraf 3-2 pålegger arbeidsgiver å gjøre ansatte kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet, og at arbeidstaker får den nødvendige opplæring og øvelse som er nødvendig.

Loven sier dessuten at arbeidstaker plikter å bruke påbudt verneutstyr og skal medvirke til å hindre ulykker og helseskader. At bedriften arbeider systematisk med helse, miljø og sikkerhet er viktig for blant annet å forebygge helseskade.

Annonse

Flere saker

Annonse