JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vis gammeldags samfunnsansvar

Da vannkraft bygde land og industri ble miljøet ofret. I dag er norsk tungindustri god miljøpolitikk.

I min barndoms fjord var kvikksølvinnholdet så høyt at fisken egnet seg best som termometer. I dag er helsetilstanden i sjøen langt bedre. Og lufta er klar og luktfri. Norsk industri er ikke det den en gang var. Desto viktigere er det å videreutvikle og trygge de arbeidsplassene som er igjen. Det krever et konkurransedyktig kostnadsnivå i Norge.

Tirsdagens utspill fra regjeringen om en CO2-kompensasjonsordning for industrien, vil bidra til det. Da EU i 2005 etablerte et kvotesystem utløste det økte kraftpriser i Norge fordi kraftprodusentene velter deler av sine kvotekostnader over til kraftkjøperne. Det ironiske er at ren norsk vannkraft dermed påføres en CO2-avgift, selv om den er utslippsfri. Dyr norsk ren kraft fører til at industrien flytter ut til land hvor energien er rimeligere, men mer miljøskadelig fordi det ofte dreier seg om kullkraft eller atomkraft.

LO har standhaftig argumentert for at det må være lov å løfte blikket og ha to tanker i hodet samtidig. Og det er akkurat det regjeringen nå gjør. Norsk vannkraft bidrar til at norsk industri er mer miljøvennlig enn industrien i mange andre land. I tillegg har den teknologiske utviklingen over tiår bidratt til at norsk industri i seg selv, uavhengig av kraften, er verdensledende på miljøsida. Kombinasjonen av teknologi og ren energi gjør at vi kan produsere mest miljøvennlig . Det er bra for klima globalt.

Når nå regjeringen bruker millioner på å støtte den kraftintensive industrien, så må det av mottakeren oppfattes som noe mer enn et bidrag for å sikre økt utbytte. For det første må det forplikte. Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, understreker i sin kommentar at nå må Hydro og andre kraftintensive virksomheter, investere. Det andre poenget, som LO-leder Roar Flåthen påpeker, er at kompensasjonsordningen innebærer en forutsigbarhet. Den rødgrønne regjeringen legger til rette for at industrien skal ha en framtid i Norge. Det er trygt å investere.

Forhåpentligvis viser dagens industrieiere det samme samfunnsansvaret og pågangsmotet som industripionerene gjorde langs norske fjorder for mer enn hundre år siden.

Annonse

Flere saker

Annonse