JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge - liv laga uten EØS

Norge går så det suser, i motsetning til EU. Men er det ikke bare fordi vi har EØS-avtalen? Må vi ikke ha EØS-avtalen for å få solgt varene våre?

Fra tilhengerne av EØS henger dette som en påstand, som nærmest skal gjøre all EØS-skepsis overflødig og til og med skadelig for landet vårt. Uten EØS vil eksportindustrien nærmest gå i stå og tusenvis av arbeidsplasser komme i fare, skal vi tro ledende folk i AP og Høyre. Men er det sant?

Tidligere handelsminister, nå forsker Hallvard Bakke (Ap) sier det slik: «Sannheten er at vi ville få solgt produktene våre like greit også uten EØS-avtalen. Ved bortfall av EØS ville den tidligere handelsavtalen med EU automatisk tre i kraft i samsvar med §120 i EØS-avtalen. Norge ville kunne selge sine varer uten toll eller andre handelshindringer akkurat som før». (Nei til EUs årbok 2011, s74) I stortingsproposisjon nr. 100 om EØS-avtalen fra 1992 skrev da også Brundtland-regjeringen; «EØS-avtalen skiller seg i liten grad fra den eksisterende frihandelsavtalen med EF (EU) når det gjelder markedsadgangen». I tillegg kommer det faktum at vi i dag har en WTO-avtale som regulerer internasjonal handel, og der nye tollbarrierer er ulovlig. Da EU for noen år siden prøvde seg med straffetoll på norsk laks, tok regjeringen saken til WTO, som dømte EU. Tollen ble da trukket tilbake.

Pussig nok opererer EØS-tilhengerne i Norge med et bilde av EU som en slags straffende hevner; hvis Norge skulle gå til det fullt ut lovlige og avtalefesta skritt å si opp EØS-avtalen, med ett års varsel, tegnes det et skremmebilde av et EU som ville lage voldsomme vansker for Norge - ja nærmest legge handelsforbindelsene mellom de to land på is. Dette er bare tøv. Rett nok er EU svært fornøyd med EØS-avtalen, og ser gjerne at Norge fortsetter med den, men Norge har all mulig rett til å si den opp, dersom et flertall her til lands mener det tjener Norges interesser. Så lager man et bilde av en EØS-avtale som Norges «livline til Europa», som enkelte ja-folk har uttrykt det.

Til det er å si, at Nei-sidens bilde av EU nok er mer etterrettelig. EU har all verdens fordel av å ha et ryddig handelsforhold med Norge. Det erkjenner også EU sjøl; EØS-ansvarlig i EU-kommisjonen, Lars-Olof Hollner ga beskjed i et intervju i 2010 om at «EU vil selvsagt ikke avvikle handelen med Norge om EØS-avtalen skulle bli sagt opp» (ABC nyheter).

Nei – hvorfor skulle de det? EU har overskudd på handelsbyttet med Norge når man ser bort fra olje og gass. Norge har ressurser EU sterkt ønsker seg, som fisk, mineraler, olje og gass, vi har en kjøpesterk befolkning og ligger svært strategisk til ved inngangen til Arktis i nord. Dersom EU er en rasjonell aktør – og det forutsetter vi at EU er – har de ingen interesse av å starte noen handelskrig med Norge. Vi er tross alt gode venner og naboer.

EØS er en veldig spesiell avtale. Alle – også ja-siden – er enig i at den har et voldsomt demokratisk underskudd; Alle lover og regler kommer fra EU til Norge, ingen den andre veien. Norge må importere en rekke lover og regler som ikke passer her til lands, eller som står i sterk motstrid til den samfunnsutvikling flertallet ønsker. Eksemplene er utallige. Dette misforholdet kan rettes opp med en vanlig to-sidig handelsavtale, slik det er normalt rundt om i verden. Da forsvinner den dynamikken som gjør at Norge må si ja til «alt» EU bestemmer.

Ja-siden påstår da at EU ikke vil ha interesse av å framforhandle en ny bilateral avtale med Norge, blant annet fordi de står oppe i krevende tider med Eurokrisa og ikke kan bry seg om norske særinteresser. Vel – EU forhandler i disse dager slike to-sidige handelsavtaler med blant annet Canada, Egypt og India. Så hvorfor ikke Norge, som tross alt er EUs femte største handelspartner?

Fra fagbevegelsen kommer det nå stadig sterkere krav om et annet avtaleforhold med EU. Ikke minst er de fagorganiserte misfornøyd med at EU blander seg inn i norsk arbeidsliv og i norske tariffavtaler. Konfliktsakene med EU står i kø. I denne situasjonen vokser det fram et krav om at EØS-avtalen bør reforhandles slik at deler av norsk samfunnsliv kan holdes utenfor direktivene fra Brussel. Blant annet El&IT-forbundet og de postansatte har vedtatt dette. Det er en sympatisk tanke, som vi har stor forståelse for. Samtidig er det viktig å merke seg det EL&IT-forbundet skriver i sitt vedtak fra juni i år, der de krevde at regjeringa skulle forhandle fram en ny EØS-avtale uten EØS-påvirkning på arbeidslivet: «Dersom dette ikke er mulig, bør avtalen sies opp».

Nei til EU mener EØS-avtalen bør erstattes av en handels- og samarbeidsavtale med EU. Et slikt samarbeid mellom likeverdige parter er vi for. Den ydmykelsen av Norge som EØS-avtalen innebærer, mener vi bør opphøre. Norge er liv laga, også uten EØS.

Heming Olaussen, Nei til EU

Annonse

Flere saker

Annonse