JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjellesauer i arbeidslivet

Ildsjeler på arbeidsplassen som skaper litt ekstra kos og hygge er positivt, men vi må aldri overlate hele ansvaret for et godt arbeidsmiljø til dem.

nina.hanssen@lomedia.no

Min søster er sykepleier og jobber på et stort norsk sykehus. Hun er et overskuddsmenneske og også kjent for å bake boller som hun tar med på sin arbeidsplass for å skape kos og hygge for sine kolleger og pasienter.

Aftenposten har den siste uka skrevet om slike ildsjeler i arbeidslivet som står på for at kollegene skal trives på jobben. Psykologer kaller dem bjellesauer.

Søndag leste vi om kioskkjøleskapet, idrettsengasjementet og dugnadsinnsatsen til tillitsvalgt og verneombud Rita Jørgensen som til vanlig er lokfører i Cargonet. Vi fikk også høre om fengselsbetjent Hege Wike i Oslo fengsel som stiller opp for kollegene og i likhet med min søster av og til overrasker med hjemmelagde kaker. Og så var det lærer Gunnar Hansen ved Kvernhuset skole i Fredrikstad som hver dag kommer tidlig på jobb for å rydde og koke kaffe til kollegene.

Det finnes flere historier om overskuddsmennesker som byr på seg selv, øker motivasjonen til andre og skaper sosiale aktiviteter. En ildsjel er ifølge leksikon en person som er fylt av iver og begeistring og er en positiv drivkraft i nærmiljøet.

Ære være ildsjelene blant oss, men la oss aldri lene oss på dem for at de skal ta ansvar for arbeidsmiljøet. Da kan de brenne lyset i begge ender. For selv om de skaper kos og hygge, er det faktisk ikke ildsjelen sitt ansvar at vi skal ha et godt og inkluderende arbeidsmiljø.

I samarbeidsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har partene i arbeidslivet nemlig forpliktet å ha en pådriverrolle i IA-arbeidet. IA-avtalen varer ut 2013 og består av en intensjonsavtale mellom partene på nasjonalt nivå, og en samarbeidsavtale som regulerer det lokale IA-arbeidet. Partssamarbeidet er en grunnpilar i norsk samfunns- og arbeidsliv og «den norske modellen« er et ofte brukt begrep i den forbindelse. Den må vi slå ring om.

Når vi ser på bedrifter som lykkes i IA-arbeidet og får ned sykefraværet, skyldes dette ofte et godt samarbeid mellom ansatte, tillitsvalgte og ledelse. Derfor er det ikke tilfeldig at tillitsvalgt og verneombud Rita Jørgensen i CargoNet blir trukket fram som en ildsjel. For å lykkes med et godt arbeidsmiljø trenger vi alle gode krefter og de tillitsvalgte må både ha en tett dialog med ledere, verneombud og øvrige ansatte. Er det noen som sliter skal de få mulighet til å få tilrettelagt arbeidet slik at de får mer overskudd på jobb enn ved bare å være hjemme.

Når vi leser om ildsjeler er det viktig å ta med seg at det også er svært mange ildsjeler blant våre faglige tillitsvalgte. De har alltid det helsefremmende perspektivet med seg inn i det daglige arbeidet, i enkeltsaker, ved omstillinger og i tiltak som berører arbeidsmiljøet.

Psykologer hevder at arbeidsdagen blir ikke helt den samme uten ildsjelenes indre glød og entusiasme fordi de irriterer og begeistrer og byr på seg selv i arbeidstiden. Men jeg vil tilføre at dagen heller ikke blir den samme uten tillitsvalgte.

All ære og heder til dem som tar formelle verv i arbeidslivet.

Annonse
Annonse