JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I Elhairech skygge

Mens Casablanca fylles opp av delegater og ledere for havnearbeidere og sjøfolk sine fagforeninger, sitter lederen for Marokkos havnearbeiderforbund, Said Elhairech fengslet. For å drive fagforeningsarbeid.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Denne uken samles sjøfolk og havnearbeidere fra hele verden til en tre dager lang konferanse i Casablanca i Marokko i regi av Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, ITF. Målet er bygge nettverk mellom de mange fagforeningene som er til stede, og å lære av hverandres erfaringer i kampen mot sosial dumping på verdensbasis.

Det gjør neppe ITF noe at denne første rundebordskonferansen holdes i Marokko. Siden juni i år har generalsekretæren for havnearbeiderforbundet i Marokko, Said Elhairech sittet fengslet. Myndighetene i det nordafrikanske landet mener han har bedrevet sabotasje, og for å ha satt nasjonal sikkerhet i fare.

Elhairech sin «synd» var å jobbe for sjøfolk som var blitt satt på land både i Spania og Frankrike da driften av ferjeselskapet Comarit-Comanav opphørte. Ifølge generalsekretær i ITF, David Cockroft er påstandene i siktelsen så ulne at det nesten ikke er til å tro. ¬Blant ble det påstått at fagforeningslederen Elhairech hadde gått i kompaniskap med ansatte i rederiet for å få slått selskapet konkurs.

Elhairech som også er leder for ITFs regionalkomite i den arabiske verden, har gjentatte ganger avvist anklagene som fullstendig grunnløse, men fire måneder etter at han ble arrestert, er han fremdeles ikke satt fri.

ITF har satt saken høyt på agendaen, og har hyret inn en advokat som skal forsvare Elhairech. I tillegg har marokkanske myndigheter fått svært klar melding om hva Transportarbeiderføderasjonen mener om saken, og internasjonalt foregår det nå en stor mobilisering for å få satt søkelys på situasjonen til Elhairech.

Både i Frankrike og Spania har det vært demonstrasjoner til støtte for den fengslede marokkanske fagforeningslederen, men til nå uten effekt.

Forrige uke avviste marokkanske myndigheter Said Elhairech sitt krav om å få slippe ut på kausjon, noe som har fått ITF til å øke innsatsen ytterligere.

Fredag holdt David Cockroft en pressekonferanse i Casablanca der Said Elhairech sin situasjon var det eneste punktet. Det skal ikke stor fantasi til for å forstå at marokkanske justismyndigheter neppe er overbegeistret for å få hundrevis av fagforeningsdelegater fra hele verden over egen dørstokk.

Det er nemlig en klar oppfatning av at det på verdensbasis blir vanskeligere og vanskeligere å drive fagforeningsarbeid. Derfor er det nærmest en skjebnens ironi at ITFs Maritime Round Table-konferanse er lagt til Nord-Afrikas største havneby, Casablanca.

For selv om man til nå har snakket for døve ører, er det liten tvil om at Said Elhairech-saken vil ligge som en skygge over hele konferansen denne uken. Ei heller at Transportarbeiderføderasjonen kommer til å benytte muligheten for å sette et slikt angrep på fagforeningsrettigheter på dagsorden. Målet er selvsagt at delegatene tar kontakt med egne myndigheter for at de også kan være med å legge press på Marokko for å få Elhairech løslatt.

Men skulle ikke de marokkanske myndighetene lytte første, andre eller tredje gang, får man sende signalene på nytt. Akkurat som pianisten Sam får høre i filmen som bærer samme navn som byen ITF-konferansen arrangeres.

- Play it again!

Annonse
Annonse