JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk til et trykkeri

Denne utgaven av LO-Aktuelt er det siste som trykkes ved Hjemmet Mortensen Trykkeri AS.

sym@lomedia.no

Tidligere i år hadde vi en arbeidsplassreportasje fra det tradisjonsrike trykkeriet i Oslo. Her kunne du lese om arbeidere som hadde gått ned i lønn og jobbet døgnet rundt for å redde en bedrift de selv vurderte som levedyktig. Bare noen uker senere bestemte de danske eierne å legge ned trykkeriet.

Men det er ikke bare trykkeriet som er historie. Heller ikke det norske Norset-papiret vi har brukt eksisterer lenger. Til tross for sterke protester fra LO og andre, valgte Norske Skog i vår å stenge Follum papirfabrikk. Også det en virksomhet de ansatte mente hadde livets rett. Den siste måneden gikk Follum med 13 millioner kroner i overskudd. Det hjalp ikke, og 139 år med industrihistorie var over.

Begge disse nedleggelsene forteller om ansatte med stor yrkesstolthet som står på til det siste for å bevare sine arbeidsplasser. Men også om eiere som unnlater å ta lokalt samfunnsansvar. Samtidig må det understrekes at både historien om trykkeriet og papirfabrikken er en del av en nasjonal og internasjonal utvikling. Grafisk bransje har i mange år vært under et enormt omstillingspress. Det har også satt sine spor i fagbevegelsen. Norsk Papirindustriarbeiderforbund med hundre år gamle røtter forsvant da Fellesforbundet ble etablert i 1988. I 2006 erkjente Norsk Grafisk Forbund at de heller ikke hadde livets rett som selvstendig forbund og fulgte etter papirarbeiderne. Nå har også NHO Grafisk gitt opp og blitt en bransjeforening under Norsk Industri.

Noen tror at papir i seg selv er i ferd med å bli historie. Det ser ut til at den digitale revolusjonen er i ferd med å ta livet av papiravisene. Hva som skjer med LO-Aktuelt og tilsvarende produkter er vanskeligere å spå enn man skulle tro. Den dagen våre mange tusen lesere på papir foretrekker digitale løsninger må vi bare tilpasse oss den realiteten. Det betyr ikke at Norge i framtida ikke vil trenge dyktige fagarbeidere innenfor papirproduksjon og grafisk bransje. Men det betinger at vi har eiere med samme vilje og ryggrad som sine ansatte. Står ikke næringen opp og tar kampen mot europeiske konkurrenter, er det ikke bare Hjemmet Mortensen Trykkeri og Follum som er historie. Da forsvinner en hel bransje.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 15/2012)

Annonse

Flere saker

Annonse