JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Militære mot demonstranter

Fagforbundsleder Carlos Reyes i Honduras ble sendt til sykehus med armbrudd og hodeskader etter at han ble banket opp av militære og politi under en demonstrasjon i hovedstaden Teguicigalpa i går. I LO er det stor bekymring for situasjonen i landet.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Det var under en fredelig demonstrasjon mot statskuppet og for gjeninnføring av demokratiet i landet at rundt 250 fagforeningsfolk og andre demonstranter ble møtt av en blanding av militære og politistyrker, som skal ha hatt motstandsledere som mål for aksjonen.

700 politi og militære Det kom til kraftig sammenstøt da de ble møtt av rundt 700 politifolk og militære, og enda flere politistyrker skal ha kommet til.

Ifølge fagorganisasjonen Rel-Uita, skal en person være drept, åtte skadd og 156 arrestert.

Banket opp Carlos Reyes er generalsekretær i næringsmiddelarbeiderforbundet Stibys i Honduras og har også internasjonale tillitsverv. Han var en av flere forbundsmedlemmer som ble banket opp i demonstrasjonen. Han ble senere fraktet til sykehus med hodeskader og en brukket arm.

Juan Barahona er koordinator for partiet Den folkelige blokken og med i den nasjonale fronten mot statskuppet. Han ble banket opp og arrestert sammen med flere andre ledere.

Også Roger Vallejo Soriano, en 38 år gammel lærer, ble skadet av en kule i hodet og skal være veldig hardt skadet.

Journalister trakassert Ifølge den stedlige representanten for det danske Fagligt Fælles Forbund (3F), skal også flere journalister fra nasjonal og internasjonal presse ha fått ødelagt arbeidsverktøy som kamera og sendeutstyr.

I sentrum av hovedstaden skal også en journalist ha blitt arrester sammen med mellom 70 og 80 demonstranter. Av dem skal i hvert fall fire være alvorlig skadd.

Døra på gløtt Samtidig skal landets interime leder, Roberto Micheletti, ha gått tilbake på sin motstand mot å gjeninnsette den valgte presidenten i presidentembetet, men vil kreve at han går tilbake på noen av sine saker for å blidgjøre næringslivsledere, sier en tidligere regjeringskilde til Washington Post. Vedkommende skal ha snakket med Micheletti onsdag.

Micheletti har fortalt sjefsmekleren i konflikten, Costa Ricas president Oscar Arias, at døra er åpen for Zelayas gjeninnsettelse, sa denne kilden, som krevde anonymitet.

Angrep på demokratiet Landsorganisasjonen i Norge fordømmer statskuppet i Honduras, som de mener er et angrep på demokratiet i Latin-Amerika.

- Det er ikke bare en trussel mot den honduranske befolkningen, men mot hele verden. Hvis det aksepteres i Honduras, er det mulig at det blir akseptert i andre land i regionen, skrev LO i et brev til Honduras ambassade rett etter statskuppet 28. juni.

LO bekymret I et brev to uker senere påpekte LO at Roberto Micheletti og hans såkalte ”regjering” har suspendert retten til fri bevegelse, organisasjonsretten, retten til å demonstrere, retten til et privatliv i eget hjem, eiendomsretten, pressefriheten og retten til å si sin mening. LO fordømmer også forfølgelsen av fagforeningsfolk.

- Vi er veldig bekymret for våre kamerater i fagbevegelsen i Honduras som står ved frontlinjen i kampen for demokrati i landet. Vi kommer til følge nøye med utvikligen, og koordinerer med fagbevegelsen internasjonalt, sier Christine Parker i LOs internasjonale avdeling til FriFagbevegelse.

Annonse

Flere saker

Annonse