JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva vil du, Jens?

Siste utgave av «LO-Aktuelt» (14/12) er sterkt preget av frihetstenkningen. Dette er – noe som alle skulle vite – en del av arbeiderbevegelsens åndelige arv.

Men som alt annet har også denne tenkningen en historie. Og denne historien er preget av hvilket samfunn den er utviklet i. Så også med både den borgerlige tenkning og den sosialistiske (arbeiderbevegelsen). Den borgerlige tenknings frihetsbegrep er begrenset til det politiske område. Og det er ganske opplagt at dette er voldsom utvidelse av frihetstenkningen i forhold til tiden før de borgerlige revolusjoner.

Men den er altså begrenset sett i lys av arbeiderbevegelsens samfunnsmessige målsetting som helt fra bevegelsens «barndom» har vært preget av å skape et nytt samfunn fritt for all utbytting og undertrykkelse, et samfunn hvor ikke politikken er underordnet økonomien.

Jeg er i tvil om statsministerens frihetsprosjekt er tenkt så omfattende og skulle gjerne sett at han tok stilling til det?

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 15/2012)

Annonse
Annonse