JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske bomber dreper med LO-velsignelse

Vi må reise kampen mot norsk våpenindustri, oppfordrer Kenneth Fuglemsmo.

I LO-Aktuelt nummer 12 sto en lang reportasje på trykk om norsk våpenindustri. LO sitt blad for tillitsvalgte viser med denne at LO-ledelsens støtter at norske bomber dreper fattigfolk i andre land. Temasaken i LO-Aktuelt om norsk våpenindustri endte opp som en ren støtte til denne skitne næringen. Intervjuobjektene støttet norsk våpeneksport, og det var knapt noen kritiske spørsmål. 

Norge er verdens sjette største eksportør av våpen. Ett av intervjuobjektene sa at Norge har etiske retningslinjer som hindrer at våpnene havner i «feil hender». Men hvilke hender er «feil hender»? I 2011 var USA den største kjøperen av norske våpen. USA er det landet som de siste hundre årene har startet suverent flest kriger. USA har gang på gang brutt FNs regler og retningslinjer. I dag okkuperer USA – med hjelp av Norge og hele Nato – Afghanistan på ellevte året. USA har drept hundretusener, ja millioner, av mennesker de siste 50 årene i Koreakrigen, Vietnamkrigen, invasjoner i Sør-Amerika, Irakkrigen, Afghanistan, bombinga av Libya og utallige andre kriger. Det finnes ikke verre hender å plassere norske våpen i, enn nettopp USAs hender.

I 2011 solgte Norge bomber og granater, patroner og våpen til USA for 712 millioner kroner. Våpen for 712 millioner – det er mange døde libyere og afghanere det! Mon tro hvor mange foreldreløse barn, enker og lemlesta småunger man kan få for 712 millioner i norske våpen?

USAs hender er blodige – og det er også Norges, etter bombinga av Libya og okkupasjonen av Afghanistan. Men krigseventyret stopper ikke der. Tyrkia kjøpte norske våpen for 200 millioner i 2011. Tyrkia er NATO-land. Det er også en kolonistat. I hundrevis av år har Tyrkia og forgjengerne kolonisert og drevet brutal undertrykking av Kurdistan. Rundt 30 millioner kurdere lever som annenrangs borgere uten rettigheter i Tyrkia. Man kan jo spørre seg hvor mange kurdiske hus norske raketter la i grus i 2011. Man vil kanskje ikke tenke på hvor mange kurdiske barn som er gjort foreldreløse av norske kuler?

Den norske staten slipper hvert år inn en del kurdere som politiske flyktninger til Norge. Kanskje tusenvis av kurdere fra Tyrkia har fått politisk asyl i Norge. Den norske staten anerkjenner altså at Tyrkia undertrykker kurdere og setter disse i livsfare. Men våpeneksporten fortsetter – med LOs velsignelse. 

I LO-Aktuelt argumenteres det for at Norge bør ha et forsvar, og derfor en forsvarsindustri. Der er undertegna helt enig. Forsvarsindustri er ikke et problem i seg selv. Men den norske staten driver ikke med forsvar i dag. Den norske staten har i elleve år stått som angriper og okkupant i et fremmed land. Og den norske staten bruker ikke sine våpen bare til egne angrepstokt, men selger dem til andre krigerstater også.

Slik er Norges rolle i dagens råtne kapitalistiske verdenssystem. Et blodig system der fattigfolk drepes for mektige staters interesser. LO-ledelsen har i minst 60 år vært en trofast alliert med dette systemet, tross floskler og fraser om «internasjonal solidaritet». 

Folk som ikke aksepterer dette systemet og som ikke kan sitte rolig å se på myrderiene, bør reise kampen. Vi må reise kampen mot norsk våpeneksport, mot produksjon av våpen til norske røvertokt i andre land og mot LO-ledelsens hykleri og støtte til statens blodige jakt på profitt.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 15/2012)

Annonse
Annonse