JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre enn sitt rykte

«Pleiere bruker 10 000 årsverk på papirarbeid», fastslår Aftenposten over hele førstesida. Verre kan det vel ikke bli?

Jeg tror de aller fleste leste overskriften negativt. Isteden for å gi omsorg og pleie bruker de ansatte tiden siden til papirarbeid. Og selv for en som meg, som lever av å skrive, lyder papirarbeid som litt mindreverdig. Det må da være viktigere ting å holde på med?

Da er det befriende å lese kommentarene Aftenposten har hentet inn til saken om rapporten fra Nordlandsforskning om «Tidsbruk og byråkrati i pleie- og omsorgstjenestene.» Instituttsjefen sier: «Jeg opplever dette rapporteringsarbeidet som viktig». Hjelpepleieren: «Jeg opplever ikke noe av dette som bortkastet tid». Avdelingssykepleieren: « Ikke noe av dette er uten verdi. Det er så viktig å kvalitetssikre den omsorgen vi gir.» Og sykepleieren: «Jeg opplever dette som nødvendig».

Rapporter og dokumentasjon er en tidkrevende del for en rekke profesjoner i offentlig sektor. Ikke minst i skoleverket bruker lærerne stadig mer av sin arbeidstid på slikt papirarbeid. Og mange er frusterte over at de ikke får brukt mer av en hektisk skolehverdag direkte på elevene. Det er åpenbart at det blir mindre tid til undervisning, omsorg og pleie når helsearbeidere og lærere må sitte store deler av arbeidsdagen bøyd over datamaskinen.

Det er derfor all grunn til kontinuerlig å vurdere hva som er nødvendig og ikke minst fortløpende å gjøre dette arbeidet mer effektivt. Samtidig er det alt for lett å stemple papirarbeid som mindreverdig og negativt. Men for mange er dette viktige arbeidet alt for tidkrevende. Og det må det gjøres noe med.

Annonse

Flere saker

Annonse