JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggherren får ansvar

Regjeringa vedtar i dag ny byggherreforskrift. Den er et nytt tiltak mot sosial dumping, og sier at byggherren kan holdes ansvarlig hvis det forekommer brudd på reglene.

Foreløpige rapporter fra Arbeidstilsynet viser at tilfeller av sosial dumping er økende, etter en periode med tilbakegang.

– Årsaken kan være finanskrisen, dels fordi bedrifter må kutte kostnader, dels fordi arbeidstakerne har færre jobber å kives om, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til NTB.

– Vi ønsker å vise at regjeringen ikke aksepterer sosial dumping.

Kutte ut useriøse

Forskriften skal i følge NTB vedtas i dag. Den presiserer at byggherren kan holdes ansvarlig dersom ikke reglene følges, og gjør det klart hva byggherrens ansvar går ut på.

Støstad sier at mer ansvar til byggherren er viktig, fordi denne setter i gang prosjektene og har ansvar for den overordnete planlegginga.

– Dermed har byggherren mulighet til å luke ut de useriøse aktørene, alternativt sørge for at de blir seriøse, sier Støstad. Han understreker at sosial dumping ikke bare er uheldig for den enkelte arbeidstaker, men at fenomenet også kan føre til at seriøse bedrifter blir utkonkurrert av de useriøse.

BNL positiv

Den nye forskriften vil også føre til at arbeidet med helse, miljø og sikkerhet (HMS) blir styrket. Det er arbeidsgiverorganisasjonen Byggenæringens Landsforening (BNL) glad for.

– Det nye og revolusjonerende i forskriften er at det nå skal prosjekteres for sikker utførelse, sier Roar Skjetne, ansvarlig for HMS-spørsmål, til NTB.

Annonse
Annonse