JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengsel bare for utlendinger

Kongsvinger fengsel blir fengsel for utenlandske domfelte som skal utvises.

yngvil.mortensen@lomedia.no

I dag fikk de ansatte i Kongsvinger fengsel vite at hele fengselet gjøres om til fengsel for straffedømte utlendinger med utvisningsvedtak. Fengselet skal ha opp mot 100 plasser, kommer det fram av statsbudsjettet for 2013.

Før 10. desember må fengselet ha begynt omleggingen av driften.

Justisdepartementet hadde planlagt å etablere en egen avdeling for utlendinger – ved Ullersmo fengsel, med rundt 80 plasser. Det blir nå ikke noe av.

Mange spørsmål

Tillitsvalgt i Kongsvinger fengsel for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Rita Henriksen sier de ansatte har mange spørsmål om hvordan fengselet nå skal drives.

Hun understreker imidlertid at alle er innstilt på å gjøre det beste ut av den nye situasjonen.

– Vi er usikre på hva denne endringen kan bety for de ansattes sikkerhet. Det er mulig at konfliktnivået vil øke. Det hadde vært riktig å sette av midler til økt sikkerhet, mener Henriksen.

Ingen penger følger med vedtaket som kom i statsbudsjettet.

– Jeg er i utgangspunktet skeptisk til å bruke kvalitetsfengselet Kongsvinger til dette, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Geir Bjørkli.

– Det er ikke satt av penger til opplæring av ansatte, noe jeg mener er nødvendig. Hvis fengselet skal fylles med folk fra kulturer og konflikter vi ikke kan nok om, kan det være farlig, mener Bjørkli.

– Ikke et B-fengsel

– Utenlandske innsatte som skal utvises, skal ikke tilbakeføres til det norske samfunnet. De innsatte skal tilbys et innhold under straffegjennomføringen som er tilpasset denne gruppen, sier justisminister Grete Faremo.

Det er foreløpig uklart hva slags innhold de utenlandske straffedømte skal få i fengselet.

– Dette må ikke bli et B-fengsel, sier NFF-leder Geir Bjørkli.

– De må ha en verdig straffegjennomføring, de må ha aktiviteter, sier han.

Bedre tolketjenester

Bjørkli mener at et eget fengsel for utlendinger kan være med på å løse et problem mange utenlandske straffedømte har i den norske kriminalomsorgen, at de ikke får ha kontakt med familiene sine på telefon og ved brev på grunn av språk.

– Tolketjenestene kan bli styrket i et slikt fengsel, mener han.

Sendes hjem for soning

Regjeringen forsøker å sende flere utenlandske fanger til soning i deres hjemland. Norge har inngått avtaler om soningsoverføring med Romania, Litauen og Latvia der mange av de straffedømte utlendingene i Norge kommer fra.

Avtalen med Latvia vil trolig tre i kraft i løpet av 2012, mens soningsoverføringene til Romania og Litauen allerede har begynt.

Annonse
Annonse