JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjerner ikke taket på nettolønnsordningen

Refusjonsordningen for sjøfolk har ikke blitt justert siden 2008. Sjømannsforbundet er skuffet.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Regjeringen foreslår å videreføre refusjonsordningen for sjøfolk på samme nivå som i år. Ordningen medfører at rederiene får refundert en sum tilsvarende skatt og sosiale avgifter per ansatt til sjøs som er omfattet av ordningen på inntil 198.000 kroner per år. Grovt sagt gjelder det sjøfolk på utenriksferjer, hurtigruten og på offshore-fartøy. Det taket ble innført i 2008, og går nå inn i sitt femte år uten noen form for justering eller indeksregulering.

Skuffet

Både redere og sjøfolkenes organisasjoner har etterlyst en indeksregulering av taket, men i statsbudsjettet er summen på 1,6 milliarder kroner identisk med budsjettet for inneværende år. Informasjonsansvarlig i Norsk Sjømannsforbund, Morten Øen er skuffet.

– Jeg hadde håpet på en indeksregulering med de signalene som flere i Arbeiderpartiet har kommet med, men vi må bare konstatere at det har blitt stående som da taket ble innført i 2008, sier han.

Rammes allerede

Han advarer samtidig mot den svekkelsen en manglende regulering over flere år fører med seg.

– Mange mener at vi allerede ser effekten av at summen ikke har vært indeksregulert siden 2008, og at det er noe av grunnen til utflaggingen som har skjedd i det siste, sier han.

Øen sier at selv om taket ikke har noen effekt på refusjonen for underordede sjøfolk, så er også deres arbeidsplasser i ferd med å bli mer utrygge.

– Virkningen av nettolønnsordningen blir mindre når en stor del av offiserene rammes av taket. Det hjelper ikke våre medlemmer om det blir dyrere for rederne å ha norske offiserer, sier han.

Strategi for nærskipsfart

Øen er derimot langt mer fornøyd med en nysatsing på det maritime området.

– Det som er et friskt pust i budsjettet er regjeringens satsing på nærskipsfart. De fjerner kystavgiften og bevilger 25 millioner kroner til arbeid med en egen strategi for nærskipsfarten, sier Morten Øen.

Annonse
Annonse