JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hodeløst!

Avisa Vårt Land presterer et mesterstykke i vinklet journalistikk i dag om at staten bruker uhorvelig mye på å lønne folk som ikke jobber.

nina.sandaas@lomedia.no

Oppslaget er at staten bruker folketrygdens 370 milliarder kroner på å lønne 1,3 millioner personer som ikke jobber.

Sjelden har en fremstilling av et uhyre viktig sakskompleks vært mer idiotisk enn det vi leser i Vårt land og som Norsk Telegrambyrå gjengir ukritisk. De rødgønne bruker 50 prosent mer på trygd nå enn for sju år siden er tittelen på oppslaget. Folketrygden har nærmest eksplodert i den rødgrønne regjeringens regime, er annen påstand.

Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, brukes som sannhetsvitne, og uttaler at det er en håpløs utvikling. Han mener gode trygdeordninger gjør at mange ikke er motivert til å jobbe.

«Den største posten under folketrygden på statsbudsjettet for 2013 er sosiale formål. Denne inkluderer 314 milliarder kroner og har økt med over 17 milliarder fra i fjor», skriver Vårt Land.

Ja, det er riktig at «sosiale formål» øker med 17 milliarder kroner fra inneværende år. Umiddelbart høres det spinnvilt ut. Men artikkelen er totalt misvisende, fordi den ikke ser på bakgrunnen for tallene.

Folketrygdens utgifter på nesten 370 milliarder kroner er delt opp i fire programområder: Foreldrepenger som øker fra 14 til 18 milliarder kroner, helsetjenester (25,4 mrd.), arbeidsliv (12,1) og den store sekkeposten sosiale formål (314 mrd.).

Sosiale formål omfatter ordninger som skal kompensere for tapt inntekt ved sykdom og uførhet. Det vil si sykepenger (37,3 mrd), arbeidsavklaringspenger (36,6 mrd) og uførepensjon (61,2 mrd.). Først og fremst inngår den store posten alderspensjon og etterlattepensjon på til sammen 168 milliarder kroner. Bare siden revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i vår har anslagene for utgifter til alderspensjon i 2013 økt med over 11 prosent.

Og det kommer av noe så enkelt som at antallet alderpensjonister øker. Det er fra nå av og i fem-seks år framover at de store kullene fra etterkrigstiden vil gå ut i pensjon. Dessuten har de nye pensjonistene høyere opptjent pensjon enn gjennomsnittet for de eksisterende alderspensjonistene. I år er det 744.000 alderspensjonister i Norge, en økning på 46.000 fra i fjor. Neste år er økningen like stor. Og i perioden 2014-2016 anslås antallet alderspensjonister å øke med 32.000 personer årlig.

Det vil med andre ord være stor økning i folketrygdens utgifter til sosiale formål også i årene framover. Det er bare å håpe at vi slipper å få gjentatt uredelig journalistikk om det samme.

Annonse

Flere saker

Annonse