JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan det vare?

Sigbjørn Johnsen er en av ytterst få finansministre som kan spa ut ferske budsjettmilliarder uten at det skraper i kistebunnen.

sym@lomedia.no

Tvert i mot bruker regjeringen mindre oljepenger enn det som handlingsregelen åpner for. Det er en moderasjon som både NHO og LO stiller seg bak. I Finanstalen var Johnsen tydelig på at det er vekstevnen i Fastlands-Norge som har mest å si for om vi kan opprettholde og styrke velferdsstaten. Det innebærer at konkurransekraften ikke må svekkes, «Hold orden i norsk økonomi, er den beskjeden jeg ofte får når jeg møter arbeidstakere og ledere i bedrift-ene», sa Johnsen da han presenterte forslaget til statsbudsjettet.

De siste ti årene har reallønna i Norge økt med nesten 30 prosent. Sysselsettingen er rekordhøy og arbeidsløsheten lav i forhold til våre naboland. Arbeidskraftinnvandring står for nesten 70 prosent av sysselsettingsveksten. Det forteller noe om aktivitetsnivået i landet. Og det skyldes ikke en oppblåst offentlig sektor slik høyresiden liker å påstå, to av tre jobber kommer i private virksomheter.

Vi kan alle ønske oss mer til våre hjertesaker. Og det er vanskelig å si nei når pengekista langt fra er tom. Med unntak av Fremskrittspartiet er det likevel bred politisk enighet om hvor viktig det er å prioritere «orden i norsk økonomi». Det er et godt utgangspunkt for en politisk debatt om veivalg. Med sine statsbudsjett har den rødgrønne regjeringen satt en tydelig kurs. For å si det med Nasjonalbudsjettets innledende setning: «Hovedmålet for Regjeringens økonomiske politikk er arbeid for alle og en rettferdig fordeling av goder og byrder.» Alternativet til å bygge videre på den norske modellen er høyresidens skattelette og liberalisering. Valget er ditt.

Mange i fagbevegelsen ønsker å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen. Det er høyst uklart hvordan dette skal gjøres uten at det slår beina under hele avtalen. LO-leder Roar Flåthen sa på HK-landsmøtet at det er to ting som er sikkert. Det ene er at ingen regjering vil søke om EU-medlemskap. Det andre er at EØS-avtalen vil bestå. Han kunne lagt til en tredje ting det ikke er tvil om: En borgerlig regjering vil gjennomføre ethvert EU-direktiv fagbevegelsen er i mot og stå for en «EU-vennlig» arbeidslivspolitikk. Skal de kritiske røstene i fagbevegelsen oppnå noe som helst i forhold til EØS-avtalen, må den rødgrønne regjeringen gjenvelges.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 16/2012)

Annonse
Annonse