JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak mot Tariffnemnda

Ni av Norsk Industris medlemsverft krever at Tariffnemndas allmenngjøringsvedtak for verftene kjennes ugyldig og har stevnet Staten for Oslo tingrett. Partene er innkalt til et planleggingsmøte 31. august.

Saksøkerne er verftene STX Norway Offshore AS i Brattvåg, STX Norway Florø AS, Kleven Verft AS på Ulsteinvik, Myklebust Verft AS på Gursken, Bergen Group Maritime Service AS, Bergen Group Shipbuilding AS, Ulstein Verft AS i Ulsteinvik, Havyard Leirvik AS og Aibel AS i Stavanger.

Tore Sellæg, leder av Norsk Industris arbeidsgiveravdeling, opplyser på spørsmål fra magasinett.org at hovedforhandlingen er foreløpig berammet til midten av desember, og at det er satt av fem rettsdager.

Ugyldig?

Poenget med søksmålet er å prøve Tariffnemndas vedtak om delvis allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten (VO) for skips- og verftsindustrien for retten. Vedtaket ble som kjent fattet 6. oktober i fjor og gjelder verftene over hele landet.

Forskriften fastsetter minstevilkår for lønns- og arbeidsvilkår for faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører arbeid innen produksjons-, montasje- og installasjonsarbeid i hva Tariffnemnda benevner som skips- og verftsindustrien.

Krever erstatning

Saksøkerne mener altså at forskriften om delvis allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten for skips- og verftsindustrien er ugyldig.

Samtidig krever de erstatning av Staten "for det tap de ni verftene er påført". Eller, som det står i stevningen, "for de økte kostnader den ugyldige forskriften har påført verftene".

Tarifnemndas medlemmer skal vitne

Saksøkerne ber om at Tariffnemndas fem medlemmer forklarer seg som vitner for å fortelle tingretten om arbeidet i nemnda og grunnlaget for allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten for verftene over hele landet.

NHO og Norsk Industri vil opptre som partshjelpere for verftene, mens LO og Fellesforbundet trer inn på den saksøktes side, Staten og Tariffnemnda.

Annonse
Annonse