JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er vi ikke alle «forskere» og «filosofer»?

Jo, sier Antonio Gramsci. Den italienske marxisten som ble holdt fengslet av Mussolini fra 1926 til 1935, da han ble overført til et sykehus i Roma hvor han døde 27. april 1937.

«Vi filosoferer fordi vi tenker og er nysgjerrige på livet og verden.»

Du som leser dette er en filosof og en forsker – du trenger ingen formell universitetsgrad. Bruk din medfødte nysgjerrighet og trang til å vite, til å forstå. Betvil aldri denne evnen din til å vokse inn i en verden som kan synes både uforståelig og ugjennomtrengelig. Voks inn i den for å se den innenfra. Du må bare huske på en ting; Vær kritisk og la ingen fortelle deg noe du kan finne ut selv – også om det ved begynnelsen kan synes uoverkommelig.

Det ligger nært for meg å be deg stille deg kritisk overfor det jeg skriver. Reis dine egne spørsmål både til hva jeg skriver, men også til det jeg skriver om.

Det jeg ber om er ikke annet enn hva dine lærere bør ha bedt deg om fra din første dag i skolen. Men det er også en oppfordring til deg om å stille dine nærmeste overfor samme utfordring. Det er den største og viktigste utfordring du møter i livet – og du må ikke svikte den! Gjør du det svikter du det beste i deg selv.

Jeg undres om ikke du har tenkt de samme tanker for lang tid siden, men kanskje du har tvilt på din egen tankekraft?

Husk at du er ikke alene og i et slikt samarbeid vil menneskene skape en ny og annerledes verden.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 16/2012)

Annonse
Annonse