JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svikter regjeringen innvandrerne?

Det mener høyrepolitiker Afshan Rafiq. Hun peker på at arbeidsløsheten har økt blant flere grupper av ikke-vestlige innvandrere det siste året.

jo.hestnes@lomedia.no

Hennes medisin er ikke ny, og helt i tråd med det Høyre, Frp og NHO har forfektet i en årrekke: Midlertidige ansettelser kan hjelpe flere i jobb, mener Afshan Rafiq.

Rafiq peker på et reelt problem. Særlig arbiedsløsheten blant innvandrere fra Afrika har økt og var i mai i år på hele 12,4 prosent, skriver Aftenposten. Det er skremmende høyt. Blant innvandrere med asiatisk bakgrunn er tallet 7,7 prosent og blant innvandrere fra Sør-Amerika ligger arbeidsløsheten på 6,4 prosent. Til sammenligning var arbeidsløsheten blant personer med nordisk bakgrunn i andre kvartal 2012 på 2,3 prosent og blant vesteuropeere for øvrig 2,7 prosent. Blant etnisk norske var den helt nede i 1, 8 prosent.

Dette skyldes regjeringens politikk, mener Rafiq. Mens 60- 80 prosent av innvandrerne stemmer blindt på AP og SV, er mange fortsatt utestengt fra arbeidsmarkedet etter snart åtte år med rødgrønn regjering. Med dagens regelverk er det vanskelig å sparke folk etter at de er blitt ansatt. Derfor kvier arbeidsgivere for å ansette folk fra land de ikke er kjent med, mener Rafiq.

De innvandrerne som kommer hit gjør det fordi de drømmer om ei bedre framtid for seg og sine. Det får de ikke som lausarbeidere. Innvandrere er overrepresentert i vikarbyråene. Jeg møter dem nær sagt over alt i næringsmiddelindustrien, hvor de frister en høyst usikker tilværelse. Innvandrere trenger som alle andre trygge arbeidsvilkår. Det får de som fast ansatte, gjerne i bedrifter med tariffavtale hvor det er ordnede forhold og tillitsvalgte som ordner opp.

Det blir for enkelt å skylde på regjeringen. Arbeidsgiverne trenger å bli strammet opp. Altfor mange opplever at når de søker jobb og heter for eksempel Mohammed eller Fatima til fornavn, kommer de ikke i betraktning. Ola eller Kari er derimot velkomne under ellers like vilkår.

Mange får ikke fast jobb fordi de ikke kan skikkelig norsk. Arbeidsspråket på en arbeidsplass i Norge bør være norsk. Når skal LO manne seg opp til å kreve at alle som blir ansatt i Norge blir sikret norskkurs?

Ett er sikkert: Om det skulle bli borgerlig regjering etter valget til neste år, vil ikke det bety flere innvandrere med ikkevestlig bakgrunn i norsk arbeidsliv, i hvert fall ikke som fast ansatte. Sikkert er det at ansettelsesvilkårene for alle vil bli mer usikre. Arbeidsmiljølovens bestemmelser om ansettelse var noe av det første Bondevik-regjeringen gikk løs på. En ny borgerlig regjering vil gjøre det samme. Arbeidstakerne og norsk arbeidsliv er ikke tjent med at vi får et lausarbeidersamfunn.

Annonse
Annonse