JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Stem rødgrønt!

De hovedtillitsvalgte i landets ni største entreprenørbedrifter oppfordrer bygningsarbeiderne til å stemme rødgrønt ved stortingsvalget: – Vi trenger en regjering som er med oss og ikke mot oss!

De hovedtillitsvalgte for de LO-organiserte i entreprenørbedriftene Veidekke, Skanska, NCC, PEAB, AF-gruppen, Kruse Smith, Hent og Reinertsen vil blant annet få fram hva den sittende regjeringen har gjort de fire siste årene for å sikre arbeidernes lønns- og arbeidsvilkår - og for å bekjempe sosial dumping.

Og peker i sin uttalelse i dag på hva som kan bli alternativet hvis de borgerlige partiene skulle vinne valget 14. september: nemlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår og en klar svekkelse av arbeidsmiljøloven. De åtte entreprenørselskap har til sammen over 10.000 ansatte.

Press på lønns- og arbeidsvilkår

– Det viktig å ha en regjering som er med oss og ikke mot oss, skriver de åtte og minner om at om bygge- og anleggsarbeiderne er de som merker den internasjonale finanskrisen sterkest. Konjunkturnedgangen fører nemlig til arbeidsløshet og økt trykk på lønns- og arbeidsvilkår.

Rødgrønt mot sosial dumping

– Bygg og anlegg er blant de yrkesgruppene som har størst grunn til å frykte en utvikling i arbeidslivet med økt sosial dumping. Regjering har gjennomført sin handlingsplan mot sosial dumping og dermed innfridd fagbevegelsens krav så langt. Det er viktig at dette følges opp i neste stortingsperiode, minner de hovedtillitsvalgte om.

Næringspolitikk for bygg og anlegg

I uttalelsen peker de på hva den rødgrønne regjeringen så langt har gjennomført av praktisk politikk - til arbeidstakernes beste, mener de hovedtillitsvalgte og viser blant annet til at Stoltenberg-regjeringens næringspolitiske handlingsplan for bygg- og anleggsbransjen, noe som landet aldri har hatt før.

– De rødgrønne partiene har nå fått dette inn i sine arbeidsprogram for neste stortingsperiode. De vil blant annet jobbe for at det offentlige som oppdragsgiver bidrar til å utvikle bransjen ved å stille sterkere krav til kvalitet, kompetanse og seriøsitet, understreker de hovedtillitsvalgte.

Hvor viktig en slik bevisst næringspolitikk er, viser det faktum at bygg og anlegg sysselsetter rundt 300.000 personer, landets største nasjonale næring.

Borgerlig angrep på arbeiderne?

De hovedtillitsvalgte er særlig bekymret over mulige konsekvenser av en mørkeblå valgseier og minner om hva som skjedde med arbeidstakernes rettigheter under den forrige borgerlige regjeringen:

– Den svekket de arbeidslediges økonomi ytterligere ved å fjerne ferietillegget og øke ventedagene for dagpenger fra 3 til 5 dager. Den svekket også arbeidsmiljøloven ved blant annet å gi adgang til 13 timers arbeidsdager, utvidet overtid, svekket stillingsvern og adgang til midlertidige stillinger, skriver de ni.

Alt dette er blir endret av Stoltenberg-regjeringen, gjør de tillitsvalgte oppmerksom på.

Gagner lønns- og arbeidsvilkår

– Dette er tiltak som gagner våre lønns- og arbeidsvilkår og som er vedtatt mot ett eller flere av de borgerlige partienes stemmer. Fremskrittspartiet som det dominerende borgerlige partiet har i sitt program vedtatt svekkelse av arbeidsmiljøloven og adgang til å inngå bedriftsvise avtaler under landsdekkende tariffer. Frp og Høyre er enige om økt adgang til midlertidige ansettelser, advarer de ni.

– Et borgerlig flertall som fjerner tiltakene mot sosial dumping som dagens regjering har gjennomført vil få alvorlige konsekvenser for bygge- og anleggsarbeidernes situasjon framover, heter det videre i uttalelsen.

– I store deler av Europa ser vi at borgerlig flertall og svekkelse av fagbevegelsen og arbeidstakernes rettigheter går hånd i hånd. I Norge har våre rettigheter blitt styrket under den rødgrønne regjeringen. Gjennom å gi vår stemme til fortsatt rødgrønne regjering kan denne utviklingen fortsette.

Annonse

Flere saker

Annonse