JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mens mor jobber, steller far hjemme

Småbarnspappa Marius Sandvik tar fredagsfri for barnas skyld. Han har nemlig en kone i full jobb. Hvorfor får ikke deltidsarbeidende småbarnsmødre like stor spalteplass?

nina.hanssen@lomedia.no

Det er mange år siden den såkalte «husmorfamilien» med mannen som hovedforsørger og kvinnen som hjemmearbeidende hadde sin glansperiode i Norge. Heldigvis. Men fortsatt jobber flere kvinner deltid, kvinner har lavere lønn enn menn og er også i mindre grad representert i styrer og beslutningsorganer. Ifølge statistikken bruker også kvinner mer tid enn menn på husarbeid og barneomsorg. Men det er få kvinner som blir løftet fram som superhelter fordi de arbeider gratis hjemme.

Fortsatt henger de gamle kjønnsrollemønstrene igjen. Dessverre.

Jeg har alltid vært en sterk tilhenger av at fedre velger å være hjemme mer mens barna er små. Det er bra for barna, for far og for mor. Derfor er det også flott at administrerende direktør Marius Sandvik forteller Ukens Ledelse at han trives i sin nye rolle som fredagspappa.

Folk i ledende stillinger reduserer arbeidstiden blant annet fordi de ofte har mer kontroll over sin egen tid. Det er en trend i enkelte miljøer å være mer hjemme med barna særlig blant høyt utdannede. For det er oftest de høyutdannede som har så fleksible arbeidsplasser – og arbeidsoppgaver – at de kan tillate seg dette.

Nå har Sandvik kastet seg på trenden og funnet løsningen på tidsklemma. Hver fredag tar han seg fri og tilbringer dagen med de tre barna. Det enkle er ofte det beste. Og som han selv sier: Folk med gode inntekter har større handlingsfrihet!

Frihet til å velge, snakker den politiske høyresiden om. Men det de da ikke skjønner er at ikke alle har samme mulighet til å velge.

Jeg kjenner få småbarnsforeldre som ikke har lyst til å tilbringe mer tid med barna sine. Men ikke alle av oss er like privilegert og har en lønn som Marius Sandvik har (jeg har ikke sjekket lønna hans i skattelistene, men administrerende direktører har vanligvis til smør på brødskiva – og vel så det).

At direktøren blir fremstilt som en superpappa som tar seg av alt på hjemmebane, mens mor er på jobb, er provoserende og en hån mot de mange som sliter med å få endene til å møtes.

Det er ikke provoserende at en mann er hjemme, men provoserende fordi Sandvik får lov til å fremstille det som et enkelt valg. For mange er det ikke mulig å ta et midlertidig avbrekk fra en forholdsvis kontinuerlig arbeidsmarkedstilknytning. Hvorfor sies aldri dette?

Statistikk viser at kvinner med små barn jobber generelt sett vesentlig kortere enn mennene i dag. Mange av dem har redusert arbeidstid, og det er fortsatt slik at mødrene er mest hjemme med sykt barn eller som reduserer stillingen sin for å være mer hos barna hvis det er nødvendig. Men at en kvinne velger hjemmefronten er ingen nyhet. Så fremt at hun ikke selv lager overskriftene med husmorblogg.

For en privilegert, vellykket direktør uten økonomiske bekymringer og med en kone i full jobb, er kanskje dette et valg. For lavtlønte foreldre som sliter med å få endene til å møtes økonomisk, er ikke en ekstra fridag et valg. Bare en provokasjon!

Annonse
Annonse