JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sverigedemokraterna kaprer kvinner og byer

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna kaprer stadig vekk nye velgere. Siden i sommer har partiet vært Sveriges tredje største. Hvorfor er det ingen som reagerer?

I hele Europa øker oppslutningen om fremmedfiendtlige reaksjonære partiene. Europa er nå midt inne i en økonomisk krise som vi i Norge ennå ikke aner omfanget og de endelige konsekvensene av. Også derfor er det grunn til årvåkenhet overfor høyreekstremismen, som vi historisk vet har gode kår i krisetider. Også i vårt naboland er innvandring stadig vekk et aktuelt spørsmål. Sverigedemokraterna frir til nye grupper. Jimmie Åkesson som leder det innvandringskritiske partiet, sier klart ut at han har som mål å bli tredje størst ved valget i 2014 og ligger godt an. Ifølge analytiker Carl Melin i United Minds som står bak meningsmålingene, går partiet fram både i storbyene og blant kvinner. Partiet har i Riksdagen markert seg på tradisjonelle konservative saker som eldreomsorg, familiepolitikk, EU-motstand i tillegg til innvandringskritikk. Forbildet for Sverigedemokraterna har vært Dansk Folkeparti. Analytikerne mener at Sverigedemokraternas framgang også kan tolkes som et signal om misnøye med de etablerte partiene Sosialdemokraterna og Moderaterna.

Men hva er det som får svenske kvinner og folk i byene fra middelklassen til å strømme til et innvandringskritisk parti i Sverige 2012? Og hvorfor er ikke venstresiden mer offensiv og protesterer?

Når skal fagbevegelsen og resten av venstresiden våkne opp av dvalen? Det verste og dummeste man kan gjøre er å ignorere. I Norge har det kommet en del bøker om høyreekstremisme av blant annet Anders Ravik Jupskås, Øivind Strømmen og Ketil Raknes. Alle disse bøkene viser hvor farlig bevegelsene kan være hvis de ikke får motstand.

Flere sentrale politikere i Norge sier at 22. juli-generasjonen vil være best rustet mot høyreekstremismen. Men det blir for passivt. Vi kan ikke bare overlate dette viktige spørsmålet til neste generasjon. Det er en del problemer knyttet til innvandring og integrering i Norge, men det ville være en større trussel mot utviklingen av det norske velferdssamfunnet om man bestemte seg for hermetisk å lukke grensene. Partisekretær Raymond Johansen har tidligere oppfordret folk til å ta til motmæle. For som han sier: «Drar man et troll ut i åpent lende, så sprekker det». Etter dommen mot Anders Behring Brevik sa forbundsleder John Leirvaag i NTL at det nå var viktig å ta noen runder med diskusjon om det høyreekstreme miljøet og diskutere hvordan de skal konfrontere dem. Han vil holde debatten varm, slik at det ikke gror fast høyreekstreme miljøer her i landet .

Det haster å ta denne debatten før vi får svenske tilstander i Norge. Kanskje kan Mikael Wiehes sang til motet inspirere på veien: «Här är en sång til modet. Den är til alle dom som väger tro på morgonda’ fast natten er så lång».

Annonse
Annonse